Datum objave: 08. Siječanj 2014

PRENOSIMO: Izmještanje gradskih institucija na područje Elektrolize?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekadašnji simbol industrijskog i perspektivnog Šibenika čijim se rušenjem potpuno mijenja vizura tog dijela Šibenika uskoro odlazi u povijest, a kada razgradnja za oko 14 mjeseci bude završena, otvorit će se prostor od 200.000 metara kvadratnih na kojemu bi morali niknuti neki novi sadržaji u funkciji grada i njegovih stanovnika, piše Slobodna Dalmacija.

Koji bi to sadržaji mogli biti, još je uvijek na razini spekulacija i ideja. Vlasnik toga dijela TLM-a, Zagreb-Montaža, predlaže Gradu preseljenje svih gradskih poduzeća i institucija na oslobođeni prostor Elektrolize nakon njegove sanacije, a po uzoru na zagrebački Holding. Vlasnik ZM-a Vlado Čović jedan je od onih koji su 70-ih godina Elektrolizu gradili, a sudbina je htjela da danas sudjeluje u njezinoj razgradnji, izvještava Slobodna.

„Grad mora odrediti svoje prioritete, ali tako da namjena prostora bude na korist građana i podizanja kvalitete života“ načelno je rekao Čović. „Mogla bi se tu preseliti sva gradska poduzeća, kojima bi se upravljalo s jednog mjesta, a ne kao danas kad su disperzirana po cijelom gradu. Kada bi se Zelenila, Čistoća, Gradski parking, Vodovod i odvodnja, pa i Vatrogasni dom itd., dislocirali iz grada na ovaj prostor, to bi pojeftinilo poslovanje, osiguralo efikasnije upravljanje tim tvrtkama i racionalnije trošenje sredstava„ smatra Čović. Osim toga, kako kaže, Šibenik, koji je godinama TLM i njegovu Elektrolizu dijelio na dva dijela, konačno bi se povezao s Brodaricom, Zablaćem i Ražinama.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić o prijedlogu zasad govori s oprezom: „To je samo jedna vrlo, vrlo zanimljiva ideja. Grad je i te kako zainteresiran za prostor Elektrolize, ali pod jednim uvjetom: u toj priči Grad ne smije biti gubitnik, ne smije imati ni najmanju štetu. Ne smije se dogoditi da mi kupimo taj prostor skuplje negoli bismo zaradili prodajom sadašnjih nekretnina gradskih tvrtki koje bi se tamo preselile.“ rekao je Burić za Slobodnu.

Elektroliza nije u funkciji od ratne 1991. godine, kada je raketirana i trajno zaustavljena. Koliko razornim projektilima neprijateljske vojske, toliko i političkom odlukom da se u Šibeniku Elektroliza više ne obnavlja. Dvadeset dvije godine poslije, ostaci ugašenih elektrolitičkih peći demontiraju se i uklanjaju za sva vremena.

foto: arhiva

 

Iz kategorije: Vijesti