Datum objave: 08. Siječanj 2014

Potpisan sporazum o energetskoj efikasnosti, građani dobivaju EE info centar

Diana Ferić
Diana Ferić

Sporazum o suradnji na zajedničkim projektima iz područja energetike i energetske učinkovitosti potpisali su danas u Uredu župana Goran Pauk, župan šibensko-kninski i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Sporazum je rezultat želje za većim energetskim razvojem, zaštitom okoliša i promicanjem energetske učinkovitosti, a slijedom toga Šibenik dobiva i info centar energetske efikasnosti . EE info centar biti će otvoren od 15.sječnja za sve građane u prostorijama Tehničke škole i to svake srijede od 17 do 19 sati. U njemu će svi zainteresirani moći na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije o obnovljivim izvorima energije a u centru će biti dostupna i oprema, doznajemo od Josipa Arasa, voditelja EE tima. Građane će savjetovati članovi EE tima Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.

Potpisanim ugovorom Županija i Grad se obvezuju surađivati na provođenju i izradi projekata iz područja energetike, provođenju edukacije, savjetovanja i promicanja energetske učinkovitosti, organizaciji predavanja i radionice te obilježavanjem značajnih datuma vezanih za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Ugovor vrijedi četiri godine s mogućnošću produženja.

Župan Pauk istaknuo je kako se već sada provode neki programi energetske učinkovitosti kao Subvencioniranje sustava obnovljivih izvora energije za kućanstva (solarni kolektori za pripremu tople vode ili fotonaponski sustavi) te je u sklopu tog programa isplaćeno 912,600 kuna poticaja za 68 kućanstava, od tog iznosa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatio je 551.000 kuna, a očekuje se još 178.000 kuna, dok županija sudjeluje s 361.500 kuna. S provedbom sufinanciranja nastaviti će se sljedećih šest mjeseci.

Drugi značajan program je Program uštede na troškovima za električnu energiju pomoću kojeg će se na temelju prikupljenih podataka za 15 ustanova odrediti najpovoljnija tarifa i najpovoljniji opskrbljivač električnom energijom za svaku ustanovu u Šibensko-kninskoj županiji. Tu je i program energetske obnove zgrada javnog sektora te je pripremljena dokumentacija za energetsku obnovu Cvjetnog doma u Šibeniku i Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu.

„Značaj energetske učinkovitosti dotiče svakog pojedinca a ne samo lokalne i regionalne jedinice samouprave. Postupak dobivanja energetskog certifikata je dugotrajan i dosta problematičan proces te se nadamo kako ćemo o energetskoj učinkovitosti educirati veći broj građana,“ naglasio je gradonačelnik Burić.

Iz kategorije: Vijesti