Datum objave: 07. Siječanj 2014

Nova bitka Stipe Petrine:Ne oduzimajte građanima vodovodnu mrežu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Načelnik općine Primošten Stipe Petrina ne odustaje od toga da lokalna zajednica  čiji su građani financirali  izgradnju lokalnih mreža bude jedina koja tom mrežom može raspolagati. Protivi se prijedlogu Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojem bi lokalna vodovodna mreža pripala tvrtki koja će se baviti pružanjem usluga opskrbe vodom i traži da se u tu uredbu uvrsti članak koji bi manjinskim dioničarima u tim tvrtkama, a to su sadašnje općine jamčio apsolutnu slobodu raspolaganja svojim vlasničkim udjelima o čemu je uputio pismo Ministarstvu poljoprivrede.

„Stanovnici Primoštena sami su izgradili svoju mrežu i ona je njihovo stopostotno vlasništvo. Nitko ne spominje kako će se njih obeštetiti, kako će im se nadoknaditi imovina koju su godinama stvarali. Prema sadašnjem prijedlogu ta će se imovina utopiti u cjelokupnu imovinu isporučitelja usluga što mi ne prihvaćamo, a za pravo nam daje i sadašnja situacija u poduzeću „Vodovod i odvodnja“ u kojem poslovnu i razvojnu politiku vodi Grad Šibenik koji ima 63 posto udjela u tom poduzeću . Primošten ima 7,2 posto udjela i nemamo nikakva prava, a u našu lokalnu vodovodnu mrežu uložili smo vlastitih 36 milijuna kuna“, ističe Petrina.

On upozorava kako na sastanku predstavnika lokalne samouprave o Nacrtu prijedloga uredbe o uspostavi uslužnih područja koji je održan prije mjesec dana ta tema nije niti dotaknuta. Zbog toga je svoje prijedloga poslao Radnoj skupini koja radi na toj uredbi. Jedan od prijedloga je i da prihodi od novih vodovodnih priključaka budu prihodi lokalne samouprave što Nacrt ne predviđa te ističe kako bi bilo kakvo drugo rješenje bila „još jedna pljačka hrvatskih građana i vlasništva koje su stjecali“.

Iz kategorije: Vijesti