Datum objave: 03. Siječanj 2014

Iznadprosječno tople temperature u srcu zime nastavljaju se do daljnjega

Diana Ferić
Diana Ferić

Zima s iznadprosječno toplim temperaturama se nastavlja, a kako javlja Crometeo u Dalmaciji će za vikne temperature doseći i 20 Celzijevih stupnjeva.  Da su temperature ekstremno visoke za ovo razdoblje dokazuje i činjenica da je na meteorološkoj postaji u Splitu na Marjanu zabilježen najtopliji mjesec prosinac od početka službenih meteoroloških mjerenja, točnije spomenuta vrijednost izjednačena je s prosincem 1985. godine.

Ovogodišnji prosinac je bio 2,2°C topliji od srednjaka za razdoblje 1961-1990, te 2,0°C topliji od mjesečnog srednjaka za razdoblja 1991-2012, piše Crometeo.

Zanimljivo je da je najtopliji dan u Splitu bio Božić, a najhladnije je bilo 7. prosinca. Najviša izmjerena vrijednost temperature zraka iznosila je 15,5°C (16. prosinca), a najniža tek 5,5°C (8. prosinca). Spomenuta minimalna temperatura druga je najviša u povijesti službenih mjerenja, viša je bila samo 1985. (5,9°C).

Slične temperature, kiši usprkos biti će i za nadolazeći vikend na Jadranu.

Tijekom petka na Jadranu će biti promjenjivo. Oblačnije na sjevernom Jadranu uz povremenu kišu koja će najčešća i najobilnija biti u zaleđu Kvarnera. U Dalmaciji više sunčanih razdoblja. Iako će se u većini predjela zadržati suho, i tamo su ponegdje mogući slaba kiša ili prolazan pljusak. Na većem dijelu Jadrana puhat će slabo do umjereno jugo, navečer na moru Dalmacije samo ponegdje pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

U subotu na sjevernom Jadranu pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja može biti obilnija. U zaleđu Kvarnera ponegdje može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz više sunčanih razdoblja na jugu. Navečer jače naoblačenje, mjestimice uz kišu. Puhat će umjereno, na moru navečer i jako jugo s olujnim udarima. Jutro toplije s temperaturama većinom od 9 do 14°C, malo svježije samo ponegdje u zaobalju. Najviše dnevne temperature od 12 do čak 18°C ponegdje na otocima Dalmacije.

Nedjelja će i na Jadranu biti vrlo promjenjiva. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i povremenu kišu. U Dalmaciji oblačno s kišim, popodne su mjestimice mogući obilniji grmljavinski pljuskovi. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjereno do jako jugo, na moru Dalmacije mogući su olujni udari. Jugo će prema večeri lagano slabiti, a navečer u Istri okrenuti na slab do umjeren levant i buru. Od jutra znatno toplije od normale za dio godine. Najviše dnevne temperature bit će većinom od 12 do 18°C.

Većeg zahlađenja nema na vidiku ni u sljedećem tjednu, javlja Crometeo.

Iz kategorije: Vijesti