Datum objave: 02. Siječanj 2014

Poražavajuća statistika: Lani u Šibeniku rođeno najmanje djece u posljednjih 40 godina!

Diana Ferić
Diana Ferić

U šibenskom rodilištu lani je rođeno  592 djece što je 71 dijete manje nego u 2012., a prema riječima dr. Nikice Živkovića, šefa na odijelu ginekologije u šibenskoj Općoj bolnici, prošle godine broj novorođenčadi bio je najmanji u posljednjih 40 godina.

Iako je 2012. godine rođeno više djece nego u 2011. trend porasta poroda u šibenskoj bolnici nije se nastavio, naprotiv, 2012. godina bila je iznimka te šibensko rodilište zadnjih pet godina bilježi pad. Tako je od 2009. do 2013. broj poroda s 730 pao na 592. Godine 2010. rodilo se 689 djece, a 2011. njih 608.

„Za sve one koji se bave pronatalitetnom politikom podaci su poražavajući, ali ova godina dobro je krenula te se nadamo kako će ipak krenuti na bolje“, kazao je Živković. „Međutim ne treba se ničemu čuditi jer je to samo odraz stanja u državi. Šibensko rodilište sada je odlično opremljeno i imamo sve potrebne uvjete za rađanje i boravak novorođenčadi i majki. Imamo i slučajeva da žene iz drugih gradova dolaze u Šibenik roditi jer se tu ugodno osjećaju i ponosni smo na naše rodilište, međutim statistike su loše, a zašto je to tako prepuštam stručnjacima. Naše rodilište naravno nije iznimka, pad nataliteta zabilježen je i u drugim rodilištima, ali ne bih se bavio tim usporedbama“, rekao je Živković.

Na stanje nataliteta u Šibeniku osvrnuo se i Željko Burić, šibenski gradonačelnik: „Ono što možemo učiniti da bi situacija bila bolja po pitanju nataliteta je dati šansu mladim ljudima kroz mogućnost školovanja i zaposlenja. Moj najvažniji zadatak nisu stepenice ni zgrade već ulaganje u mlade ljude i njihovo školovanje pa će brojke biti drugačije i u rodilištu. Nije mjerilo uspjeha promijeniti broj već strukturu stanovništva.“, zaključio je Burić.

Iz kategorije: Vijesti