Datum objave: 30. Prosinac 2013

Profesor Baltazar – prijatelj otočke djece na Prviću i Zlarinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Brojne mališane na četiri hrvatska otoka, među kojima su i otok Prvić i Zlarin razveselila je predstava „Profesor Baltazar – Put oko svijeta“, koju organizira Ministarstvo kulture RH u suradnji s Kazalištem Tvornica lutaka iz Zagreba. Predstava u okviru Projekta „Profesor Baltazar – prijatelj otočke djece“ ugošćuje poznate profesionalne izvođače uglednog dječjeg kazališta, Marija Kovača kao Baltazara, Filipa Djetelića kao pticu Toni i Petru Radin kao smetlaricu Suntu.

Besplatna predstava za mališane, ali i pridružene otočke snage odraslih, razveselila je više stotina gledatelja na hrvatskim otocima.  Poseban interes za ovaj projekt s lokalne strane pokazali su Gradski odjel za društvene djelatnosti  i Pučko učilište Raba, Centar za kulturu grada Paga, lokalne samouprave otoka Prvić Luke i Prvić Šepurine, lokalne samouprave otoka Zlarina te Hotela Koralj na Zlarinu, jer nisu navikli da im djed Božićnjak neočekivano daruje zabavu za najmlađe. Ministarstvo kulture je već desetak godina prepoznaje projekte nezavisnog Kazališta Tvornica lutaka u njegovu radu s otočkom djecom. Naime, za realizaciju projekta „plovećeg teatra“ (odnosno putujućeg kazališta) potrebno je uskladiti suradnju s mjesnim samoupravama, otočkim, školama, kino-dvoranama, DVD-ima te drugim lokalnim subjektima, što je u ovoj prigodi u potpunosti uspjelo. Jedino se suradnja nije uspjela ostvariti sa otokom Krkom, gdje su svi zaduženi za kulturu otputovali na kolektivni godišnji odmor…

Petra Radin, umjetnička voditeljica Kazališta i ravnatelj Mario Kovač,  naglašavaju kako je riječ o predstavi iz novijeg repertoara što otočkoj djeci omogućava uvid u tekuća kulturna događanja, a sam lik profesora Baltazara iz poznatog hrvatskog crtanog filma kao mudrog i snalažljivog znanstvenika koji rješava i najteže probleme i spašava ljude i situacije, poticajan je za djecu na malim otocima, jer ih navodi na osobni udjel u mijenjanju svijeta, odnosno svog života na otoku.  - Moguće je, temeljem dugogodišnjeg iskustva Kazališta na sličnim projektima, očekivati da će se djeca projekt nastaviti  i tijekom godine posredstvom suvremene tehnologije. – zaključuje Kovač.

Iz kategorije: Vijesti