Datum objave: 20. Prosinac 2013

Božićno - novogodišnji prijem obilježile snažne poruke biskupa Ivasa

Diana Ferić
Diana Ferić

„Grad Šibenik će se u novoj, 2014. godini potvrditi kao grad prosperiteta što je već sada, ali na žalost mnogi to ne vide.“, ustvrdio je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić u pozdravnoj riječi na večerašnjem tradicionalnom božićno – novogodišnjem prijemu koji su biskup Ante Ivas, župan Goran Pauk i on priredili u Gradskoj vijećnici  za političare, gospodarstvenike, kulturne i prosvjetne djelatnike. Gradonačelnik Burić osvrnuo se na 2013. godinu u Šibeniku nabrojivši projekte na kojima se radilo. Konstatirao je kako je on čovjek kontinuiteta i da nastavlja sve ono što se događalo prije dolaska nove vlasti – Banj, tvrđavu svetog Mihovila, gat Vrulje, istočni krak kolektora. Kao za Šibenik iznimno važno spomenuo je potpisivanje Ugovora o osnivanju sveučilišnog Studija za energetiku kao zametka budućeg šibenskog sveučilišta za koji je nastavni curriculum izrađena, a u toku je rješavanje financiranja tog studija. Najavio je pozitivno rješenje za zemljište TEF –a , turističku valorizaciju Obonjana i uređenje kina Odeon u skladu s raspoloživim sredstvima u proračunu.

Šibensko – kninski župan Goran Pauk počeo je pozdravnu riječ u metaforama: „Ove godine smo imali neželjenog gosta , krizu i recesiju, koji se zadržao u našim domovima znatno duže nego je domaćin htio. Svjesni smo da nas čeka još jedna teška godina, ali mi ćemo u Županiji nastaviti raditi nesmanjenom žestinom . Najvažniji događaj u ovoj godini bioo je ulazak hrvatske u Europsku uniju, a na nama je sada da iskoristimo sve prilike koje nam se tim nude.“, kazao je župan koji se pokušao našaliti na svoj račun, ali i na račun bivšeg šibenskog gradonačelnika dr. Ante Županovića spomenuvši lapsuse koje su jedna i drugi napravili na lanjskom prijemu kada je dr. Županović čestitao Uskrs umjesto Božića, a on je čestitao 2014. umjesto 2013. godine.

Biskup Ante vas počeo je svoje obraćanje duhovito napomenuvši kako je njemu puno teže nego gradonačelniku i županu jer je njemu već 17. Put da na istom mjestu i u istoj prigodi govor. Spomenuo je kako je Božić blagdan svjetla i kako je svjetlo veliki Božji dar jer nam pomaže da vidimo i razaznajemo stvari, ali i da vidimo jedna drugog i da možemo živjeti jedna s drugim.„Božić je svjetlost koja želi rasvijetliti svakog čovjeka na zemlji i to je univerzalan blagdan. Živimo, međutim, u vremenu u kojem se gase poznata, pouzdana svjetla, svi smo u opasnosti da ne prepoznajemo čovjeka, govorimo o vanjštini, a vrlo malo o ljepoti čovjeka iznutra. Kao da ne vidimo temeljne vrijednosti ljudi.“, snažna je biskupova poruka. Upozorio je na to kako smo suočeni ne više s depopulacijom već sa izumiranjem gradova i sela jer više u Županiji nema mjesta u kojem se ne smanjuje broj stanovnika  pa cijelo područje nosi oznaku E4. „To je tama“, zavapio je na kraju biskup Ivas.

Na prijemu su bili predstavnici gotovo svih lokalnih vlasti jedino što su zbog zauzetosti izostale gradonačelnice Knina i Vodica, Josipa Rimac i Branka Juričev Martinčev; bili su i vijećnici u Gradskom vijeću Grada Šibenika, iz vladajuće opcije, ali i oporbeni vijećnici, a od saborskih zastupnika bio je samo Ivan Klarin. Prijemu su se odazvali i ravnatelji srednjih škola i kulturnih institucija, rijetki gospodarstvenici, čelni ljudi obrtničkih udruženja i Županijske gospodarske komore, Policijske uprave. Općinskog i županijkog suda, javnih poduzeća,  v.d. dekanica Veleučilišta za turistički management te predstavnici drugih gradskih i županijskih institucija.
 

Iz kategorije: Vijesti