Datum objave: 20. Prosinac 2013

Matijašević:"Kraj jadne i čemerne godine, sljedeća će biti još gora"

Diana Ferić
Diana Ferić

„Umjesto nalaženja rješenja za izlazak Hrvatske iz krize, sadašnja Vlada Republike Hrvatske fokusirala se na svjetonazorske sukobe kao što su ćirilica i referendum o braku, što je umjesto zajedništva unijelo sukob. Svi parametri pokazuju da Hrvatska nezaustavljivo klizi u propast“, zaključak je Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata koji se na današnjoj konferenciju Šibeniku osvrnuo na gospodarsko i socijalno stanje u zemlji te rad Vlade Zorana Milanovića tijekom protekle godine.

„Završava još jedna tumorna i čemerna godina u Hrvatskoj. Životni standard građana  je sve gori što je rezultat nekvalitetne gospodarske politike. Blokirani građani ne mogu podmiriti obveze, a njihov ukupni dug prelazi 22,6 milijardi kuna. Broj nezaposlenih također raste, a posebno je alarmantna nezaposlenost mladih do 24 godine, po čemu RH zauzima 3.mjesto u EU, s preko 50 posto nezaposlenih“, ističe Matijašević.

Osvrnuo se i na krizi u realnom sektoru koji bilježi veliki gubitak radnih mjesta, na rast cijena koje su od lani porasle za 2,6 posto, te male mirovine. Matijašević ističe kako je više od 500 tisuća umirovljenika u RH s mirovinom manjom od dvije tisuće kuna. Alarmantan je i podatak da u riziku od siromaštva u hrvatskoj živi 32 poto stanovništva.

„Ne mogu reći da Vlada ne zna ili neće pronađe bolja rješenja, jednostavno mislim da slušaju diktate financijskih institucija. Krajnji je čas da se počne raditi na dijalogu kojim će se naći rješenja za izlaz iz ove teške situacije.  S obzirom na sva događanja i sukobe u zadnje vrijeme pitam se gdje je nestao čovjek u svemu tome.“, zaključuje Matijašević i predviđa porast nezaposlenih u realnom sektoru za 35 tisuća u sljedećoj godini.  

Šibenik je za konferenciju izabran jer je jedan od gradova kojem je broj umirovljenika veći od broja zaposlenih te zbog, kako kaže Matijašević, negiranja Zagreba kao centra svih događaja u Hrvatskoj.

 

Iz kategorije: Vijesti