Datum objave: 19. Prosinac 2013

U spomen na šibenskog baritona Miroslava Belamarića

Diana Ferić
Diana Ferić

„Iznad svega je želio vratiti se  živjeti u Šibenik, a sada ga vraćamo lijesu.“,riječi su koje je povodom smrti svog supruga Miroslava Mikija Belamarića njegovoj školskoj kolegici i prijateljici Jagodi Sablić izrekla njegova supruga telefonski iz Karlsruhea, nakon vijesti o njegovoj smrti.

„Mikija cijela naša generacija s kojom se družio pamti prvenstveno kao vizionara kojemu je bilo stalo do Šibenika. Njegove ideje su bile da se u Šibeniku otvori Muzej glazbe, da se tvrđava svetog Nikole uredi kao operna pozornica. On je 1995. godine osnovao Udrugu Ivan Šibenčanina koja je okupila mnogobrojne šibenske umjetnike i koja je svojim djelovanjem trebala pomoći promoviranju mladih šibenskih umjetničkih nada.“, kazala nam je Mirova školska kolegica i dugogodišnja prijateljica Jagoda Sablić. Malo je poznato da je Miro Belamarić na početku Domovinskog rata dovozio veliku humanitarnu pomoć za Hrvatsku. U 1995. godini bio je ravnatelj šibenskog kazališta.

O Miroslavu Belamariću na internetu se ništa ne može pronaći, čak ni njegova slika iako je bio priznati operni pjevač koji je pjevao u HNK Zagreb, a bio je i član Državne opere njemačkog grada Karlsruhea. Njegovi kolege kažu da je to još jedan dokaz njegove samozatajnosti. Pokop Miroslava Belamarića je u subotu 20. prosinca u 13 sati na groblju Kvanj. Malo je poznato da je Miro Belamarić na početku Domovijskog rata prikupljao  kontingente pomoći za Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti