Datum objave: 16. Prosinac 2013

Donacijama Jadranske Banke i Njemačke razminirano područje Rokića i obala Čikole

Diana Ferić
Diana Ferić

Potvrda o razminiranosti  šireg obalnog područja rijeke Čikole i područja Rokića ukupne površine 167 301 metara kvadratnih dodijeljena je danas u Uredu župana Šibensko-kninske županije. Područje je razminirano zajedničkim sredstvima organizacije DEMIRA Savezne Republike Njemačke, koja je donirala 900 tisuća kuna i Jadranske banke Šibenik koja je donirala 100 tisuća kuna.

Potvrdu o razminiranju navedenog područja Josip Čerina, predstojnik Hrvatskoj centra za razminiranje podružnice Zadar je uručio Tomislavu Vrdoljaku, zamjeniku Šibensko-kninskog župana, Mirku Goreti, članu uprave Jadranske banke i Jörgu Rauberu, vojnom izaslaniku u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke. Tijekom razminiranja na tom projektu nađeno je 29 komada kazetnih bombleta (tzv. zvončići), jedna ručna bomba, osam komada protupješačkih rasprskavajućih odskočnih  mina i šest komada nagaznih mina.

Tomislav Vrdoljak  zahvalio se donatorima i iskoristio priliku da još jednom uputi apel svim institucijama, privatnim i javnim poduzećima da svojim donacijama pomognu razminiranju i na taj način doprinesu sigurnosti stanovništva.

„Izuzetno mi je drago da smo imali priliku pomoći u razminiranju Hrvatske te taj problem i dalje smatramo jako važnim. Njemačka snosi oko 25 posto ukupnih plaćanja u europske fondove za razminiranje te će preko tih fondova i u budućnosti podržavati Hrvatsku u nastojanjima da postane slobodna od mina“, istaknuo je Rauber.

Miro Goreta je napomeno kako ovo nije jednokratno uključivanje Jadranske Banke u projekt razminiranja te je najavio sudjelovanje i sljedeće godine, a apelirao je i na druge institucije da se pridruže jer, kako kaže, jedino ako se svi skupa udruže problem mina može biti riješen.

Šibensko-kninska županija ima još 37,8 kilometara kvadratnih nerazminiranog područja, a od 1998. do danas u županiji je razminirano 30,8 kilometara kvadratnih na što je utrošeno oko 320 milijuna kuna. Na području cijele Hrvatske 635, 5 km kvadratna još je nerazminirano, a utrošeno je oko 4 milijarde kuna.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti