Datum objave: 18. Veljača 2013

Inicijativa gradske vlasti:"Raspršeni hotel" u povijesnoj jezgri

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska vlast inicirala je osnivanje takozvanog raspršenog hotela u Šibeniku koji bi okupio privatne iznajmljivače soba i apartmana te ugostitelje u povijesnoj jezgri, a pružio bi šansu i objedinjavanju svih ostalih turističkih usluga. Zbog toga su danas u Šibenik na prezentaciju tog projekta doveli Roberta Baćaca, direktora uspješnog istarskog modela raspršenog hotela „Ruralis“ koji je prvi put u Hrvatskoj predstavio taj model, a na tribinu su bili i privatni iznajmljivači soba i apartmana  iz stare gradske jezgre. No odazvalo se njih svega desetak od pedesetak pozvanih. 

Prvi raspršeni hoteli osnovani su u Italiji prije tridesetak godina, a u toj državi danas postoje takva 62 hotela. "Realizirali smo projekte poput plaže Banj koji su dali značajne rezultate za razvoj turizma i to nas je potaknulo da idemo korak naprijed“, kazao je gradonačelnik dr. Ante Županović dok je njegov zamjenik Franko Vidović istaknuo:"Ovaj model objedinjavanja turističkog smještaja posebno nam je zanimljiv jer ne traži dodatnu gradnju nego stavlja u funkciju postojeće smještajne kapacitete kakvih u povijesnoj jezgri.To je , u našem slučaju, alternativa stvaranju turističkih zona koje su se negdje pokazale lošim rješenjem“.

Robert Baća potvrdio je  da je upravo iskorištavanje postojećih građevina za smještaj turista koji ne predstavlja pritisak na okoliš, ali i povezivanja privatnih iznajmljivača i ugostitelja, pogotovo u povijesnim jezgrama prednost ovog modela koji uz to pruža turistima i poseban doživljaj boravka u nekoj destinaciji. Način organiziranja onih koji žele biti dio takvog hotela je različiti, ali je bitno da nitko od poduzetnika koji se u to uključe ne gubi svoju poslovnu samostalnost, a zauzvrat ujedinjeni mogu smanjiti niz troškova poslovanja.

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika iznio je podatke koji svjedoče o rastu broja turista i broja turističkih noćenja u užem dijelu Grada Šibenika koji posljednjih godina godišnje rastu po stopi od 10 posto, Tako je taj broj do 2009. godine . godine udvostručen. „Unatoč tomu ne možemo biti zadovoljni jer je popunjenost kapaciteta samo 40 dana, prevladava kategorija soba i apartmana s tri zvjezdice, turisti se zadržavaju prosjeku 3,2 dana“, kazao je Karađole. Upravo bi projekt raspršenog hotela koji jamči bolju organiziranost, manje troškove i jači marketing te obogaćivanje turističke ponude takvu sliku mogao promijeniti na bolje, zaključak je prema onomu što se čulo na današnjoj tribini. 

Iz kategorije: Vijesti