Datum objave: 22. Siječanj 2013

Brendiranje Šibenika: "Šibenik - grad vibrantnog lifestylea"

Diana Ferić
Diana Ferić

Povijesna, srednjovjekovna jezgra Šibenika temelj je njegovog brendiranja, a brend vizija svedena je na slogan "Šibenik  - grad vibrantnog lifestylea uveden na itinerer svjetskih događanja" - sažetak je Studije za pripremu brendiranja Šibenika koju je izradio Robert Jakovljević u suradnji s  devetero doktora znanosti i desetero magistara znanosti, a predstavljena je  javnosti službeno danas u Gradskoj vijećnici. Sam autor je priznao da je brend vizija  jezično složeno sročena, ali da je  te pojmove teško "prevesti" na svakodnevni jezik no iz  iz publike se odmah čula primjedba kako za "vibrantni" postoji lijepa hrvatska riječ pulsirajući. "Povijesna jezgra je simbol Šibenika i može postati pokretačem njegove kulture i gospodarstva, a ključni tržišni aspekt njezina brendiranja  je atmosfera koju pruža, kazao je Jakovljević. Detektirao je četiri interesne skupine koje  daju pečat šibenskoj staroj jezgri i bitne su za njezino brendiranje - kulturna zajednica, domicilno stanovništvo, ugostitelji i trgovci u staroj jezgri te smještajni kapaciteti.  Srednjovjekovna arhitektura prepoznata je kao pokretač atmosfere povijesne jezgre što je  Jakovljevi sažeo u izraz " Srednjovjekova jezgra, živi i otvoreni muzej". Njezina arhitektura, kako je napomeno, vrijednija je od svih eksponata koje brižno čuvamo u muzejima. Jednako vrijednom on smatra i činjenicu što povijesna jezgra ima još uvijek svoje domicile stanovnike, što se Dubrovnik pa i Trogir izgubili, a tu je činjenicu brendirao kao "Živi povijesni u živom suvremenom gradu". Treći segment su ugostitelji i trgovci jer bi stara gradska jezgra, kazao je, trebala postati boutiquom izabranih usluga i proizvoda s naglaskom na autohtone proizvode, ali ne  samo njih i taj bi se segment brendirao kao "jedinstveni osjećaj shoppinga u srednjovjekovnom okružju". Na kraju, povijesna jezgra bi trebala fukcionirati kao jedinstveni turistički rezort u kojem je "sve autentično i sve na dohvat ruke". U staroj jezgri ima 30 000 metara četvornih stambenog prostora koji bi se mogao iskoristiti i urediti za smještaj turista.

Studija bi trebala biti temelj za buduće brendiranje Šibenika, a stvarala se gotovo tri godine. Sadržava čak pet tomova i bit će objavljena na službenoj internetskoj stranci Grada Šibenika. " Brend strategija koju smo izradili naslanja se na dosadašnje strategije razvoja Šibenika i Šibensko kninske županije, ali smo se u njih najviše bavili ljudskim resursima", objasnio je Jakovljević dodavši kako je istraživanjem koje su proveli bilo obuhvaćeno i 250 građana šibenske regije i 30 "opinionmakera" te da se Šibenik ne može brendirati izdvojeno već kao dio Šibensko - kninske županije.
Gradonačelnik Šibenika dr Ante Županović istaknuo je važnost ove studije kroz stav da trebamo shvatiti kako Šibenik nije samo katedrala te da moramo jasno definirati, kako je kazao, "tko smo, što želimo, koje su to kvalitete koje mogu prepoznati  stanovnici  Šibenikakao vrednote i kakvim se želimo pokazati turistima".
Nakon prezentacije nije bilo nikakvih pitanja. Jedino je mr sc Petar Gardijan primjetio kako je najvažnije da se uspostavi brand managment i pronađu stručnjaci koji će znati upravljati brendom Šibenika i Šibenikom kao destinacijom. 

Iz kategorije: Vijesti