Datum objave: 22. Prosinac 2012

Šibenčani masovno podržali današnji "marendaški đir" po Masnoj ulici

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliki broj Šibenčana među kojima su bili mnogi uglednici, javni i kulturni djelatnici, fetivi Šibenčani koji vole svoj grad i poštuju njegove tradicionalne vrijednosti, gradski dužnosnici i gradonačelnik Šibenika Ante Županović sudjelovali su danas u prvom organiziranom i stručno vođenom razgledavanju šibenske marendaške baštine.                                 

Prvu „grupu turista“ koja je sudjelovala u predstavljanju marende kao šibenskog urbanog kulturnog dobra i povijesne baštine vodila je Vanja Dadić, turistički vodič i djelatnica TZ Šibensko – kninske županije, a razgledavanje je, uz potporu TZ Grada Šibenika, organizirala Redakcija časopisa za promicanje zavičajnih vrijednosti i baštine „Šibenik tm“ u okviru svojih već tradicionalnih blagdanskih svečanosti i promocije novog broja u kojem je glavna tema upravo šibenska marenda, marendaška tradicija i baština te povijest šibenskih toverni, oštarija, marendaša i marendašenja.
Sudionici ovog prvog organiziranog razgledavanja ulica i zgrada u povijesnoj jezgri Šibenika koje su upravo zbog marende postale važnim dijelom povijesti Šibenika i marende koja je već odavno neizbrisivi dio kolektivne svijesti i identiteta Šibenčana, prošetali su Masnom ulicom, dijelom Malog pazara, najvažnijim dijelom Ulice Nove crkve i Starog pazara. Stariji Šibenčani su se s veseljem sjetili svog djetinjstva i mladosti, a mlađi su imali priliku upoznati se sa slabo poznatim činjenicama i zanimljivostima iz povijesti svoga grada. Cijelim putem pratio ih je izvrsni dixie jazz band, a šetnja je završila, kako i priliči, - na marendi. Sve koji su svojim dolaskom i sudjelovanjem u razgledavanju marendaške baštine podržali ideju marende kao kulturnog dobra te nekadašnjih toverni i oštarija kao i suvremene čuvare tradicije marende i marendavanja kao dijela baštine Šibenika Redakcija časopisa „Šibenik tm“ i domaći trgovački lanac „Djelo“ častili su jotom, a Ivo Rude i Udruga „Fortica“ pravim težačkim vinom.
Prvo organizirano razgledavanje marendaških znamenitosti i marendaške baštine Šibenika najava je početka sustavnog rada na istraživanju novije urbane prošlosti Šibenika, gradskih običaja i marendaške gastronomije.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3