Datum objave: 20. Prosinac 2012

ŠGF: Proračun Grada Šibenika za 2013. godinu gura Šibenik u još dublju krizu i siromaštvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Čelnici i članovi Šibenskog građanskog foruma Vlado Kužina, Emil Guberina, Zvone Zaninović i Rikard Marenzi smatraju da aktualna gradska vlast nema ni viziju razvoja Šibenika, ni strategiju oživljavanja gospodarstva i poticanja poduzetništva te da je Proračun za 2103. godinu netransparentan i diskriminirajuće selektivan.                                                                          

Te stavove o proračunu Grada Šibenika za 2013. godinu i obrazloženje zašto se vijećnici ŠGF-a nisu izjašnjavali o proračunu oni su iznijeli na današnjoj konferenciji za novinare. Naglasili su da proračun za 2013. ne donosi ništa novo samo je nešto manji od prošlogodišnjeg. Posebno ih smeta to što je prijedlog izrađen u uskom, zatvorenom krugu dijela gradske vlasti i što je izostalo i njihovo očekivano sudjelovanje u njegovom kreiranju. ŠGF je, osim toga,  razočaran što je izostala rasprava o prijedlogu proračuna na sjednici Gradskog vijeća.
„U proračunu Grada Šibenika za 2013. godinu, - istakli su čelnici ŠGF-a, - nema ni naznaka razvitka gospodarstva, nema poljoprivrede, nema nikakvih naznaka da postoje planovi i namjere učinkovitijeg upravljanja pomorskim dobrom, prostorom i drugim resursima čije bi aktiviranje donijelo nova radna mjesta i bolji život građanima Šibenika. Oni smatraju da je veliki problem što proračun ni u naznakama ne pridonosi stvaranju povoljnije investicijske klime i veće mogućnosti korištenja sredstava iz europskih fondova. Izrazili su žaljenje zbog smanjenja izdvajanja za javne potrebe u kulturi i socijalnoj zaštiti te neslaganje sa znatnim smanjenjem izdvajanja novca za Međunarodni dječji festival. Najviše primjedbi imali su na raspodjelu novca za zadovoljavanje javnih potreba u sportu. ŠGF smatra da gradonačelnik može samoinicijativno raspolagati prevelikim iznosima i da ima prevelike ovlasti te da je raspodjela novca za sport netransparentna pa da čak i otvoreno protežira neke sportove i programe. Oni smatraju da javnost mora znati kako se troši novac za zadovoljavanje javnih potreba u sportu te da bi gradska vlast to morala prema transparentnim kriterijima, a ne prema slobodnoj procjeni i prosudbi pojedinaca.
„Mi samo pokušavamo ukazati na greške koje su učinjene pri donošenju i usvajanju proračuna za 2013. godinu te one njegove dijelove koji štete gradu i njegovim građanima. Osim toga, upozorio je Emil Guberina, propuštena je prilika da se djelatno utječe na investicije, razvoj i zapošljavanje, a izostalo je i, primjerice, obećano oživljavanje povijesne jezgre i rješenje pitanja upravljanja pomorskim dobrom tako da je, po mišljenju ŠGF-a, 2013. godina za Šibenik unaprijed izgubljena, a proračun kojeg su podržale i neke oporbene stranke gura Šibenik u još dublju krizu i siromaštvo. 

Iz kategorije: Vijesti