Datum objave: 20. Prosinac 2012

BISKUPOVA ČESTITKA:Božić nije zabava nego susret s uskrslim Kristom

Diana Ferić
Diana Ferić

"Božić nije ideja ni bajka, ni (zabavni) program, nego živi susret s živom, uskrslom osobom Isusa Krista Sina Božjeg...'"ističe u svojoj  božićno - novogodišnjoj čestitci šibenski biskup  Ante Ivas: "Svi naši ljudski pokušaji da prodremo u tajnu Božića ostaju nemoćni… Valjda i zbog toga Božić tako lako i rado pretvaramo u „božićnu bajku“, u božićne nakite i darove, sajmove i lutrije, u trgovine božićnim pivom i pićem, u božićne sportske igre i zabave, u kojima „djed mraz ili božićnjak“ dijele darove i tisuće božićnih radosti. I dogodi se da u svemu tome i nije moguće susresti Božića, maloga Boga koji se radi nas ljudi i radi spasenja našega svijet „čovikom učini.“

Božić nam svake godine uvijek nanovo i neumorno ponavlja da je On prije svega „tajna vjere“ koja nadilazi sva ljudska sjetila i spoznaje, čitavu zemlju i svemir. U Božiću Bog osobno, u ljudskom obličju, dolazi zemlji i ljudima u susret. Božić nije ideja ni bajka, ni (zabavni) program, nego živi susret s živom, uskrslom osobom Isusa Krista Sina Božjega… On dolazi i danas, dolazi trajno, dolazi ispuniti i obogatiti potrebe i čežnje najdubljih dubina ljudskoga bića i ljudske duše. Ono što ostaje prazno i nemirno i onda kad se sve materijalno dohvati i sjetilno ispuni.

Čestitamo ti Božić, Isuse,božiću što nam dolaziš da nas obraduješ osobnim susretom sa svakim od nas. Da nas obdariš i obogatiš svojom ljubavlju beskrajnom, nutarnjom slobodomi mirom. Što otvaraš naše ljudske, zemaljske, privremene i smrtne horizonte, sve do Boga i neba, do uskrsa i vječnosti, u kojem se svi prepoznajemo braćom i sestrama, zagrljeni Božjom ljubavlju. Potvrđuješ naše ljudsko dostojanstvo, pozivaš nas i moliš da ti budemo suradnici u djelu spasenja svijeta… Uz skrbnu ljubav Marije i Josipa ulaziš u naše obitelji i njihove sudbine, radosti i muke. Jamčiš im svoju nazočnost i blagoslov: da se u njima rađaju nova i sretna djeca, da rastu, zdravo se odgajaju i sazrijevaju mladi u cjelovite i sretne osobe, sposobne graditi bolji i sretniji svijet. Daruješ nam Božju Riječ i mudrost, hraniš nas  svojom Osobom u našim Crkvama i oltarima, svetim Misama i sakramentima. Sretan ti rođendan, Isuse!
Svima Vama do kojih dopire ova Božićna radosna vijest,  ovo Božićno svjetlo i pjesma, neka vam bude znak da nam Bog dolazi u susret ida nas želi susresti, učiniti nas čestitima i sretnima, unatoč svim iskušenjima života. Želim da se ne prestrašimo i da ne bježimo. Iziđimo mu u susret, jer nam njegovo Božićno pismo poručuje: „Onima koji ga prime podade moć da postanu djeca Božja. Da od njegove punine svi primimo milost!“
Svima Vam, braćo i sestre čestitam i želim Sretan Božić i s njime sretnu i blagoslovljenu Novu Godinu 2013", poručuje u prigodi Božića i dolaska nove 2013. godine biskup Ivas. 

Iz kategorije: Vijesti