Datum objave: 20. Prosinac 2012

PRENOSIMO: Kako se rasipao novac iz državnog proračuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Državna revizija potvrdila je medijske napise da pojedine državne tvrtke namještaju natječaje za nabavu vozila, prenosimo s tportala. Jutarnji list, piše tportal otkriva da su Hrvatske šume , primjerice, u 2011. potrošile 882.000 kuna za nabavu osam vozila, i to za sedam terenaca i jedan osobni automobil, a u natječaju su bile naznačene tako detaljne specifikacije da je i državnim revizorima bilo sasvim jasno da pobjednik može biti samo jedan dobavljač.

Uz namještanje natječaja, revizori su otkrili da se, unatoč uvjeravanjima bivšeg predsjednika Uprave Darka Vuletića o štednji u Hrvatskim šumama, tamo baš remen i nije stezao. U vrijeme najteže gospodarske krize, naime, u Hrvatskim šumama u prošloj godini zaposleno je novih 135 radnika!

Državna revizija utvrdila je nepravilnosti i u drugim javnim poduzećima: Croatia Airlinesu, Jadroliniji te Hrvatskim cestama. 
Za Croatia Airlines je revizija utvrdila da 'društvo nije likvidno, ne posluje ekonomično, zaduženo je', a gubitak u 2011. bio je 75,5 milijuna kuna. U Jadroliniji je sumnjiva količina besplatnih karata. Naime, oni su u 2010. izdali više od milijun besplatnih karata stvarne vrijednosti 25,4 milijuna kuna, a onih s popustom bilo je 2 milijuna. Hrvatske ceste za poslove ukupne vrijednosti 8,3 milijuna kuna u 2010. nisu raspisale javni natječaj.
Prihodi su im iznosili 2,340 milijardi kuna, a rashodi 2,339 milijardi kuna. Za 131 milijun kuna bili su veći rashodi u 2011. nego godinu ranije, a na plaće je potrošeno 990 milijuna kuna, što je za 6,9 posto više nego u 2010. Točnije, zbog povećanja broja zaposlenih potrošeno je 63,9 milijuna kuna više nego prethodne godine, ističe Jutarnji.

Revizori su otkrili i rastrošnost same Uprave i direktora u Direkciji. U palači Hrvatskih šuma u Vukotinovićevoj ulici zaposleno je 179 ljudi, a pojedini direktori i Uprava na raspolaganju su imali 42 automobila.

I mogli su ih koristiti neograničeno, dan-noć, u poslovne i privatne svrhe. Tako su u 2011. potrošili čak 856.000 kuna samo za gorivo službenih vozila.

'Državni ured za reviziju predlaže preispitati opravdanost broja zaposlenika koji koriste neograničeno službene automobile zbog racionalnijeg korištenja sredstava', piše u nalazu revizije.

Nova Uprava na čelu s Ivanom Pavelićem poslušala je savjet Državne revizije i u travnju ove godine donijela odluku da samo članovi Uprave i direktori uprava Šuma mogu koristiti službena vozila, i to ne više neograničeno.

I sami zaposlenici uživali su blagodati rada u ovoj državnoj tvrtki, pa je tako u 2011. svim zaposlenicima isplaćena stimulacija u ukupnom iznosu od 16,3 milijuna kuna zbog poslovanja s dobiti, iako je ta dobit bila značajno manja nego 2010. godine, prenosimo s tportala.

Iz kategorije: Vijesti