Datum objave: 19. Prosinac 2012

Danas objava registra hrvatskih branitelja

Diana Ferić
Diana Ferić

Na popisu Registra branitelja se nalazi više od 500 tisuća ljudi. Tortal je izdvojio neke zanimljivosti.Iako se po objavi registra stranica rušila, poslije je radila punom parom. Na popisu branitelja pronašli smo brojna poznata imena ponajprije iz svijeta politike. Aktualni ministar branitelja Fred Matić proveo je u Domovinskom ratu ukupno 1.843 dana, što je više nego dvostruko više od njegova prethodnika HDZ-ovog Tomislava Ivića. Zanimljivo, Matić je proveo u ratu točno u dan isto koliko i Miroslav Tuđman.

Među onima koje smo pretraživali, na samom je vrhu Mladen Markač sa 2.157 dana, a na drugom je mjestu Ljubo Ćesić Rojs, a na trećem šef Hvidre HDZ-ov Josip Đakić. Među onima sa zavidnim stažem su i Pavao Miljavac, Milijan Brkić, Ante Kotromanović, Ante Gotovina, Branko Borković te Andrija Hebrang sa 2.021 i Gojko Šušak sa 1.888 dana, kao i Mladen Bajić sa 1.602, ali posljednja trojica nemaju nijedandan u borbenom sektoru.

Ima još političara. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko skupio je 1.131 dan, Darko Milinović ukupno borbeni i neborbeni 606, Vladimir Šeks 351, Luka Bebić ima 50 dana u takozvanoj ratnoj kancelariji. Tu su i Željko Jovanović, Ranko i Rajko Ostojić, a među političarima s najmanje dana na ratištu našao se IDS-ov Damir Kajin. 18, ali sve u borbenom sektoru.
Možda čak zanimljiviji od onih koji su se našli na popisu jesu oni kojih na popisu nema. Nema premijera Zorana Milanovića, nema Radimira Čačića, Ivice Račana, nema Ive Sanadera, Jadranke Kosor, nema ni gradonačelnika Milana Bandića ni Željka Keruma. U registru branitelja nema predsjednika Ive Josipovića, bivšeg predsjednika Stipe Mesića, ali ni prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Njih, dakle, nema, ali odavno je poznato da na popisu ima onih koji tamo ne bi trebali biti. Objava kao prvi korak je obavljen, sada slijedi provjetravanje.

Bivši ministar obrane Berislav Rončević proveo je u borbenom sektoru 19, a Petar Čobanković 266 dana u ratu. Mile Dedaković Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara je u Domovinskom ratu bio ukupno 758 dana.

Od 'glasnih' HDSSB-vaca najviše je dana skupio Boro Grubišić, i to 679 u borbenom sektoru MUP-a i 598 u neborbenom sektoru. Slijedi Dinko Burić sa 721 danom u borbenom sektoru. Manje su skupili Vladimir Šišljagić, 457 dana neborbeni sektor, Dražen Đurović 122 te Zoran Vinković sa 46 dana borbenog sektora.

 

Objavljeno ranije:Registar branitelja koji će danas biti objavljen predstavit će u 12. 30 sati  ministar branitelja Predrag Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Objavi će biti nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović, prenosimo s  tportala.

Sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je javno dostupnim učinio popis hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra. Za zakonske izmjene glasovalo je 89 zastupnika, 31 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak  branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

 

Iz kategorije: Vijesti