Datum objave: 12. Prosinac 2012

Apel policije:Čuvajte se pirotehnički sredstava za zabavu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog nepravilne upotrebe i zloupotrebe pirotehničkih sredstva za zabavu  u proteklih pet godina u Šibenskoj županiji  tri osobe su teže i četiri lakše ozlijeđene, a među njima su  dvoje djece i jedan  maloljetnik. Policijska uprava šibensko . kninska zbog toga i pred predstojeće božićne i novogodišnje blagdane upozorava   građane, posebno roditelje i nastavnike na opasnost od tih sredstva, ali i na na propisan način prometa pirotehničkih sredstava temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima. "Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje na opasnost od čestih zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su, nažalost, neizostavan dio predprazničkog raspoloženja , da utječu na djecu i spriječavaju ih da koriste ta sredstva,a ne da ih potiču", kažu u PU šibensko - kninskoj.

 

Policijski službenici te policijske uprave će od 14. prosinca  so 8. sječnj, u sklopu akcije "Mir i dobro", kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta i ako utvrde nepravilnosti, odnosno pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog. 

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1  mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. 

 

Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.    
 O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3