Datum objave: 08. Prosinac 2012

Ptić Žutić prva ptica-glumac s „profesionalnim“ angažmanom

Diana Ferić
Diana Ferić

Kanarinac koji je dobio ime Ptić Žutić glumi u predstavi „Gospođica Julija“, plaća mu je stan i hrana, a glumačku sobu s u HNK Šibenik dijeli s „kolegama“, Orianom Kunčić, Jakovom Bilićem i  Sergejem Miočem.                                                                        

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku „angažiralo“ je kanmarinca posredstvom jedne trgovine kućnih ljubimaca, a redateljica predstave “Gospođica Julija” Franka Perković dala mu je ime Laurence Olivier po slavnom britaskom glumcu Lorenceu Olivieru kojeg se smatra najslavnijim i najboljim glumcen 20. stoljeća. No to ime nije se pokazalo baš najprikladnijim pa je kanarinac ubrzo dobio novo ime koje Ptić Žutić, koje su prihvatili svi djelatnici HNK Šibenik.

Ptić Žutić u predstavi „Gospođioca Julija“ glumi – kanarinca. Njegovo pojavljivanje na pozornici je kratko ali upečatljivo, a njegova okrutna „smrt“ jedan je od najvažnijih elemenata dramskog zapleta ljubavno - erotski odnos između dvoje ljudi iz različitih klasa – gospođice Julije i njenog sluge Juana. On na pozornici ne stigne ni zacvrkutati prije nego što „pogiba“ ali uspijeva ostaviti neizbrisivo snažan dojam na gledatelje.
Kako kanarinac-glumac ne odlazi kući već stalno obitava u glumačkoj sobi tijekom noći mu društvo prave figurice slavnog ruskog komičara Szergeja Obrazcova i Pierota, a da bi imao „društvo“ uz njegovu je krletku postavljeno ogledalo.  
Budući da je uloga Ptića Žutića naporna i za njega stresna cijeli se ansambl trudi da mu olakša „posao“. Postao je ljubimac djelatnika HNK Šibenik, a kako smo doznali, o njemu najviše skrbi dobri duh šibenskog teatra gospođa Gordana Nimac koja stalno pazi da njegov „dom“ bude čist i uredan te da stalno ima dovoljno hrane i vode-
„Gospođica Julija“ Augusta Strindberga, prva je od četiri premijere Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku u novoj sezoni. Radnja se događa jedne noći u jednoj prostoriji, a događanja su vezene uz tri lika iz različitih društvenih slojeva, aristokratkinju Juliju, njezinog slugu Jeana i kuharicu Kristinu, Jeanovu zaručnicu. Gospođicu Juliju, koju glumi Nataša Dangubić, njenog sluga Jeana,  a ulozi kuharice Kristine pojavljuje se Franka Klarić.
Do sada je nepravedno prešućivano da se u predstavi pojavljuje i četvrti lik – ptica koja umire na vrhuncu drame i najavljuje njen tragični završetak. Tu pticu „glumi“ kanarinac Ptić Žutić. Budući da ga je šibenski teatar kupio i ako se osiguran krov nad glavom, osigurana skrb i obilje ukusnih sjemenki za objed mogu smatrati plaćom, onda je se taj kanarinac može smatrati gotovo „profesionalnim glumcem“ pa bio red da mu se i ime pojavi na plakatima zar ne?    

Iz kategorije: Vijesti