Datum objave: 06. Prosinac 2012

PROGNOZA:Do kraja tjedna očekujte pravu zimu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Hladan tjedan u Dalmaciji se nastavlja pa nas do kraja tjedna prava zima! Ipak, snježne radosti uglavnom će izostati, ali hladnoća zasigurno neće, prognozira na Dalmacija News- u  Rade Popadić.

U petak ujutro bit će djelomično sunčano, naoblačenje započinje popodne, tek tijekom večeri će početi kiša. U Zagori navečer ponegdje može biti i snijega, ali više uz granicu sa BiH. U prvom dijelu dana puhat će slaba do umjerena bura, popodne jugo, koje će do večeri biti jako s olujnim udarima na moru. Minimalne jutarnje temperature u Zagori od minus 4 do 0°C, uz obalu i otocima od 3 do 8 stupnjeva Celzijusa. Sredinom dana u Zagori od 1 do 5, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C, s tim da će na moru i uz obalu u večernjim satima umjereno zatopliti.   

Direktni utjecaj ciklone bit će na Jadranu u subotu, zbog toga će gotovo u cijeloj Hrvatskoj pasti snijeg, osim u većem dijelu Dalmacije. U nizinama unutrašnjosti past će preko 20cm snijega, a gorska područja mogu dobiti i preko 40cm što će uzrokovati velike probleme u cestovnom prometu. Bura će dodatno otežavati stvari!

Subota će u Dalmaciji započeti s oblacima, kišom, pljuskovima i grmljavinom, snijeg će padati samo u najvišim predjelima Kamešnice i Dinare, možda i Biokova. U drugom dijelu dana, a osobito navečer, oborine će prestati u većini predjela uz djelomično razvedravanje. Bude li oborina u noći na nedjelju, što je malo izvjesno, snježna granica bi se mogla spustiti i u nizinske predjele Zagore, pa čak i ponegdje uz obalu. U noći će puhati jako jugo i lebić, ujutro valja upozoriti na jaku tramontanu. U drugom dijelu dana jaka do olujna bura, do večeri će puhati u cijeloj Dalmaciji. Najtoplije će biti u noći preko 10 stupnjeva uz obalu na otocima, a tijekom dana temperatura će početi pasti što će se najviše osjetiti u večernjim satima.

Nedjelja donosi znatno zahlađenje u cijeloj Dalmaciji. Bit će promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Još vrlo malo oborina moguće je ujutro, uglavnom na jugu Dalmacije. Puhat će jaka do olujna bura, podno planina s orkanskim udarima. Najviše dnevne temperature u Zagori do -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 7°C.

Bit će to uvod u najhladniju noć i jutro prvog dijela prosinca u Dalmaciji. Mraza će u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro biti u većini obalnog predjela Dalmacije, čak i na otocima, a u Zagori će biti jakog mraza. Bura će u ponedjeljak oslabiti, a danju će ipak biti do dva stupnja manje hladno u odnosu na nedjelju. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom ali suho, prenosima s portala Dalmacija News.
 

Iz kategorije: Vijesti