Datum objave: 05. Prosinac 2012

U tišini i tuzi više tisuća ljudi na pogrebu Antonije Bilić u Drnišu

Diana Ferić
Diana Ferić

"Drago moje dijete, sunce moje", jecala je Milka Bilić, majka ubijene Antonije Bilić klečući pokraj lijesa  s njezinim ostacima teško dopuštajući da ga spuste u grob. Jaukali su bolno Antonijin  otac, brat  i sestre oplakajući ju, kao što su je oplakivali proteklih  gotovo godinu i pol dana od njezina nestanka vjerujući da će im se  na kraju ipak vratiti živa. Ali sudbina je htjela drukčije. 

Na pogrebu Antonije Bilić  koji je danas poslijepodne održan na groblju u Badnju kod Drniša bilo je više tisuća ljudi, mladih i starih,  onih koji su  je poznavali i onih koji su za nju tek čuli nakon što je nestala 6. lipnja prošle godine jer je njezina nesretna sudbina potresla cijelu Hrvatsku. S bijelim ružama u ruci koračali su iza lijesa polaznici drniške srednje škole koju je pohađala i pripadnici Hrvatske gorske  službe spašavanja. Njih više od 60  iz cijele Hrvatske došlo je na Antonijin posljednji ispraćaj.  Prema želji Antonijih roditelja pripadnici te službe koja je puno napravila u potrazi za njom nosili su i njezin lijes. Nakon što je lijes spušten u grob  uz zvuke trube i pjesmu "Kraljice Hrvata"  svi oni su na njega u tišini  bacili ružu kao i njezini školski kolege. na gorbu se od nje oprostila učenica drniške srednje škole Marija Bakus."Počivala u miru i neka te svi dobri anđeli čuvaju i nasmijavaju kao što je i nas oduševljavao tvoj prekrasni osmjeh", pručila je. Suze nije moga spregnuti niti Ivan Zeljko, ravnatelj Srednje škole u Drnišu dok je Antonijoj majci uručivao njezinu sliku s crnim florom koju su nosili u pogrebnoj povorci  ispred lijesa. 

Misu na kojoj je bilo 12 svećenika služio je drniški biskup fra Petar Klarić koji je pročitao tekst koji je nekoliko mjeseci nakon njezina nestanka napisala Antonijina sestra Ana kao dijalog s Bogom uz Božju poruku:" Samo koračaj uz mene i nemoj se bojati.". Fra Petar Klarić podsjetio je i na to da je Antonijima obitelj i prije doživljavala brojne tragedije - pradjed je nestao u Prvom svjetskom ratu,  jedan od njegovih sinova stradao je na Bleiburgu, a Antonijin djed poginuo je vrfačajući se s posla s još 9 rudara u kamionu na Čikolskom mostu, istom onom na kojem je Antonija zadnji put viđena živa. S Antonijom se oprostio i fra Čiro Čorić svećenik s Kupresa koji ju je krstio nekoliko mjeseci nakon rođenja u progonstvu u Baškoj Vodi. 

Pripadnici HGSS posebno su dirnuti odlukom Antonijine obitelj da se umjesto za cvijeće i vijence prihodi uplate   Hrvatskoj gorskoj službi za spašavanje u Drnišu odajući im time zahvalnost za sve što su napravili u potrazi za njom. 

Antonija Bilić, kao što je poznato, nestala je dok je stopirala na Čikolskom  mostu u Drnišu 7. lipnja prošle godine. Zadnji put je viđena kako ulazi u kamion Dragan Paravinje koji je za za njezino silovanje i ubojstvo  19. listopada osuđen na Županijskom sudu u Šibeniku na 40 godina zatvora. Njezini ostaci pronađeni su prošlog tjedna na karlovačkom području. 

FOTO: Ante Baranić i D: Ferić

 

Iz kategorije: Vijesti