Datum objave: 05. Prosinac 2012

Program ranog otkrivanja raka vrata maternice krenuo u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji obuhvaća žene od 25 do 64 godine koje u zadnje tri godine nisu radile PAPA test provodi se od 1. prosinca i na području Šibensko - kninske županije, a danas su ga javnosti predstavili šibensko - kninski župan Goran Pauk,  ravnateljica županijskog  Zavoda za javno zdravstvo Suzi Vatavuk  i pročelnik Ureda za zdravstvo Nikola Mihaljević.  Pozvali su žene da se odazovu  pozivu na besplatni pregled naglašavajući kako je rak vrata maternice u Hrvatskoj po učestalosti deveta novootkrivena maligna bolest od koje godišnje oblijeva 300, a u našoj županiji 10 žena. Godišnje  u Šibensko - kninskoj županiji od te bolesti umre 5 žena, a u cijeloj  Hrvatskoj 132 žene od kojih je lani najmlađa imala samo 34 godine. Bit će poslano oko 2 000 poziva. Prema dostupnim podacima, koji zvuče pomalo nevreojatno, kako je kazala Suzi Vatavuk, samo 15 posto žena barem svake tri godine odlazi na ginekološki pregled i radi PAPA test.

U Zavodu za javno zdravstvo nisu zadovoljni ni odazivom na predhodne preventivne programe ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva u Šibensko - kninskoj županiji.

U zemljama u kojima se već duže vrijeme provodi sustavna prevencija i pregledi stopa oboljelih o raka grlića maternice je deseterostruko niža. 

-- 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3