Datum objave: 05. Prosinac 2012

Šibenska „Škrtičina“ oduševila bi i nasmijala i Moliera

Diana Ferić
Diana Ferić

Premijera obnovljene predstave Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku „Škrtičina“ sinoć je oduševila publiku koja je uživala u vrhunskoj scenografiji, nadahnutoj glumi, elegantnoj režiji i savršenoj uigranosti cijelog ansambla.                                 

Šibenska verzija Molierove komedije „Škrtac“ iz 1668. godine koja je pod, šibenskom govoru prilagođenom naslovom „Škrtičina“ prvi puta na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku bila postavljena 2009. godine, već tada je oduševila i publiku i kazališnu kritiku. Ta nagrađivana predstava izvedena je do sada osamnaest puta, a ove godine je temeljito obnovljena. Najava obnove „Škrtičine“ izazvala je opravdanu znatiželju šibenske kazališne publike.Iako je riječ o odličnoj predstavi u kojoj su klasični Molierovi likovi autorskom magijom Marijana Nole pretvoreni u Šibenčane iz Crnice, s Gorice i Doca, a radnja iz 17. stoljeća premještena u 19. stoljeće, bilo je dvojbi imali li njena obnova smisla? Sada, nakon premijere obnovljenog „Škrtičine“ nema nikakve sumnje – bio je to pravi potez. Obnovljeni „Škrtičina“ zablistao je punim sjajem i bez sumnje bi oduševio i nasmijao čak i samog Moliera!

Prvo što treba pohvaliti je izuzetno lijepa i funkcionalna scenografija za koju je zaslužan Branko Lovrić Caparin. Tako uspjela likovna i tehnička rješenja rijetko se viđaju no njegov iznimni rad ne bi došao do punog izražaja da ga na nije na briljantan način dopunila kostimografija Sare Lovrić Caparin. Njih dvoje su u ovoj verziji „Škrtičine“ doslovno otplesali prekrasni „likovni valcer“. Scena i kostimi svakim su svojim detaljem pokazivali koliko su njihovi autori bili nadahnuti, koliko su truda uložili i koliko im je istinski bilo stalo ne samo do uspjeha predstave nego i do ugleda šibenskog teatra.

Takva uspjela scena i odlični kostimi očigledno su nadahnuli koreografkinju Zoranu Mihelčić, selektoricu glazbe Sanju Vrančić i oblikovatelja svjetla Joška Bakulu pa je predstava tekla glatko i elegantno pa se činilo da kao da je pred očima publike proletjela u trenu iako je trajala gotovo dva sata.

Odličan posao obavio je i redatelj Zoran Mužić. Izbjegao je sve zamke ovog toliko puta viđenog i toliko puta adaptiranog komada da se čini kako s Molierom nije moguće učiniti ništa više svježe i originalno. U svemu što je naumio u potpunosti je uspio. „Škrtičina“ nije samo još jedna adaptacija Molierova „Škrtca“ nego gotovo samorodna i originalna predstava puna sočnih plodova šibenskog i dalmatinskog humora.

Glumci Joško Ševo, Mate Gulin, Ivo Perkušić, Franka Klarić, Jakov Bilić, Ana Grujica, Sergej Mioč, Danira Gović, Jasminka Antić, Anđelko Babačić i Jere Svračak, nakon početnog prevladavanja lagane treme, do kraja predstave doslovno su se zaigrali, a publiku su doslovno uspjeli uvući u predstavu pa čak i komunicirati s gledateljima brišući granice između pozornice i gledališta.

Teško je bilo koga izdvojiti. Joško Ševo koji glumi Matu Arpuna, šibensku verziju škrtca, uspješno je svojom energijom vukao cijeli ansambl. Odlična je bila Franka Klarić u ulozi Žabete. Poseban tom predstavi svojim iskustvom i prepoznatljivim stilom dao je Mate Gulin. Jasminka Antić ugodno je iznenadila uspješno interpretirajući muški lik Đure Zlošila. Ako netko od glumaca koji su se sinoć pojavili na pozornici ipak zaslužuje da ga se posebno istakne onda je to – Sergej Mioč. On je u ulozi Jere Panjkote tako uspješno zamijenio Franu Perišina da ga je publika nagradila povicima oduševljenja kao da je kakva rock zvijezda.

Šibenčani mogu biti ponosni na ono što je sinoć prikazano na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i bilo bi neoprostivo ne spomenuti i sve ostale koje su pridonijeli tom uspjehu. Izvrstan posao obavili su frizerka Miljenka Mikulandra, šminker Rade Periša, stolar Ante Petković, producent Željko Koloper, majstori tona i rasvjete Joško Bakula i Živko Gulin, šaptačica Julija Martinović, inspicijent Sergej Mioč, majstor svjetlosnih efekata Ante Babačić i scenski radnici Frane Celić i Pavle Karega.

Reprizne obnovljenog „Škrtičine“ su danas 5. i sutra 6. prosinca.

Iz kategorije: Vijesti