Datum objave: 04. Prosinac 2012

Za Šibenčane nema zime - stigla je „zimska oprema“

Diana Ferić
Diana Ferić

Prošle godine je zima iznenadila Šibenčane pa su ostali bez obvezne „zimske opreme“ pa ove godine ništa nije prepušteno slučaju - suhe oglavine i rebara, dimljenih svinjskih nogica, kračica, bunceka i drugih zimskih delikatesa ima u izobilju.                                                                                                   

Ponuda suhomesnatih odlična je. Robe ima u izobilju, a cijene su prave recesijske i kreću se u rasponu od niskih i pristojnih do umjerenih.Izvrsna domaća suha rebra („uvoz“ iz Slavonije) na maloj pijaci kod škole „Tina Ujevića“ prodaju se za skromnih 19 kuna po kilogramu. Na gradskoj tržnici cijena im je 28 kuna pa se isplati prošetati do Baldekina. Oglavina se trži po 34,90 kuna, suhi vrat je skuplji i za njega trgovci i mesari traže od 49 do 52 kune ali ga je moguće naći i po znatno nižoj cijeni u domaćem trgovačkom lancu. Suhe kosti i tzv. kračice prodaju se po različitim cijenama u rasponu od 15 do 29 kuna za kilogram. Najskuplji je buncek no vrlo je teško naći pravi domaći. Domaćem bunceku još nije „stađun“ pa se nudi isključivo komercijalni, industrijski što znači umjetno obojeni i „sušeni“ u komorama kojeg će se mašiti samo oni koji vole umjetne arome ili ne mogu izdržati „apstinencijsku krizu“.

Pravi ljubitelji suhe zimske svinjetine strpjet će se još tjedan dva i neće ugnjetavati svoje gurmansko nepce industrijskim patvorinama dok na tržnicu ne stigne pravo domaće suho meso iz skradinskog zaleđa, s Pokrovnika ili iz Miljevaca. Domaće suho meso ukusnije je i bolje se slaže s kiselim kupusom i jotom. Kada još malo zahladi i ako bude malo oštrije bure moglo bi prije Božića biti i prave pučke kaštradine. Doduše suhu ovčetinu ne voli baš svatko ali tradicije radi i ona bi se trebala naći u loncu barem onih šibenskih obitelji koje se ne stide svojih težačkih korijena.
Poučeni lanjskom dramatičnom nestašicom suhomesnati proizvoda koja se dogodila baš kada je pao snijeg i kada su oglavina, nogice i kožice najslađi, Šibenčani su prije desetak dana kućne zalihe popunili na Međunarodnom obrtničkom i gospodarskom sajmu MOGS 2012 u Crnici. Tamo je nekoliko slavonskih i goranskih proizvođača pancete, kobasice i suhog svinjskog mesa nudilo čvarke, domaću svinjsku mast, suha rebra i ostale stvari koje Šibenčani obožavaju. Sudeći po ostvarenom prometu Šibenčanima će zalihe bez problema potrajati do prvosvibanjskog sajma agroturizma u Skradinu gdje već tradicionalno u ogromnim količinama kupuju kulin, kobasice i slavonski špek ali sve to malo kome potraje do Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti