Datum objave: 04. Prosinac 2012

Otišla je Asja Marotti, ali su nam ostali Kazalište i Radio Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Nema više naše Asje ali zato ima Kazališta i Radio Šibenika i svih nas koji je rado nosimo u srcu, kazala je, uz ostalo, Živana Podrug pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika i dugogodišnja glavna urednica Radio Šibenika na današnjoj komemoraciji koja je održana u foajeu šibenskog kazališta  u spomen na Asju Marotti, osnivačicu Radio Šibenika i ženu koja je ostavila dubok trag u kulturnom pa i političkom životu Šibenika  od Drugog svjetskog rata do sedemadesetih godina prošlog stoljeća, a koja je sahranjena jučer u 88. godini života na gradskom groblju Kvanj.

Živana Podrug, dugogodišnja radijska novinarka i glavna urednica Radio Šibenika koja je  za Asju je bila i emotivno vezana jer ju je  uvela u novinarski posao, podsjetila je na to da se Asja, koja je i u mladosti bila aktivna sportašicai amaterska glumica, kao mlada djevojka  priklonila antifašističkom pokretu u kojem se vrlo brzo priključila kazališnoj skupini, a  nakon oslobođenja u Šibeniku je  bila je među onima koji su organizirali kulturni život u gradu  pa tako i osnovali  profesionalno kazalište. Do osnivanja Radio Šibenika radila je u kazalištu, kao "Katica za sve", od osobe koja je prodavala karte do glumice i balerine te je tako, kako je istaknula Nera Gojanović, ravanateljica šibenskog kazališta zadužila i šibensku kulturu i kazalište.

Asja Marotti upustila se u avanturu osnivanja Radio Šibenika 1968. godine  bez da je išta znala o novinarstvu, a kamo li o radiju kao mediju, ali je znala kako od ljudu koji su joj pomoagali  iskoristiti ono najbolje i to je bila jedna od njezinih vrlina. Posljednje godine života  provela je u Cvjetnom domu potpuno slijepa, ali je do zadnjeg dana pratila preko radija sva događanja u Šibeniku, a i kritički je pristupala radijskom programu vjerujući da se uvijek može bolje i više. Na komemoraciji su, uz  malobrojne Asjine suradnike i kolege, bili njezina kći te unuci Lea i Fedža, koje je neizmjerno voljela, i drugi članovi obitelji te  gradonačelnik  Šibenika dr Ante Županović.

Iz kategorije: Vijesti