Datum objave: 03. Prosinac 2012

Umrla Asja Marotti, prva urednica Radio Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Asja Marotti šibenska glumica, balerina, novinarka, osnivačica i urednica Radio Šibenika i prva ravnateljica Šibenskog kazališta umrla je u 89. godini. Sahranjena je danas na gradskom groblju Kvanj.  

                                                                                                                                                                                               Asja Marotti bila je jedna od najuglednijih Šibenčanki nakon Drugog svjetskog rata. Nekoliko posljednjih godina života provela je u „Cvjetnom domu“. Iako slijepa bila je vedra, i puna optimizma. Dane je provodila slušajući glazbu i radio, a zahvaljujući pomoći šibenske Udruge slijepih i slabovidnih osoba i uživala je u zvučnim knjigama.
Asija Marotti bila je jedna je od rijetkih, ako ne i jedina žena koja je u godinama nakon Drugog svjetskog rata u Šibeniku obnašala rukovodeće funkcije. Bila je v.d. ravnateljica Šibenskog kazališta i prva glavna i odgovorna urednica Radio Šibenika. Kalila se prije rata, kao djevojčica i djevojka, u Sokolskom društvu i Pjevačkom društvu „Kolo“, a tijekom rata u partizanskoj kazališnoj družini.
U Sokolsko društvo uključila se kada joj je bilo samo osam godina. Aktivno se bavila sportom sve do pred Drugi svjetski rat kada se upisala na Trgovačku akademiju. Kao vrlo mlada djevojka priključila se šibenskim antifašistima i otišla u partizane gdje su je odmah uključili u Kazališnu trupu šibenskog Narodnooslobodilačkog odbora. Nakon oslobođenja, vratila se u Šibenik i dobila direktivu da u Šibenskom kazalištu nastavi raditi ono što je radila u partizanima dakle da kreira kazališni život Šibenika. U kazalištu je radila sve što je bilo potrebno – čistila je, mela, prodavala ulaznice, glumila, bila šaptačica pa čak i balerina. S drugim Šibenčanima u poratnim je godinama radila na obnovi pjevačkog društva „Kolo“, a jedna od njenih glavnih zadaća bila je osnivanje profesionalnog ansambla šibenskog teatra. Nakon Jerka Bučića i Danila Daneva obnašala je dužnost ravnateljice Šibenskog kazališta, a 1968. godine je dobila zadaću da osnuje Radio Šibenik. Asja je bila prva glavna i odgovorna urednica Radio Šibenika, a s te se dužnosti povukla kada je počela gubiti vid.
Asju kao jednu od najljepših Šibenčanki u razdoblju između dva svjetska rata pamte generacije Šibenčana koje su ljetne dane provodili na Jadriji, Paklenoj i Martinskoj, a njena sjećanja na te dane, vrijeme obnove Šibenskog teatra i njegovog ansambla te osnivanja Radio Šibenika u lipnju 1968. godine objavio je u svom 14. broju časopis „Šibenik tim“ koji je još uvijek moguće naći u „Knjižari Matica“ na Meduliću. Priča o Asji Marotti objavljena u časopisu „Šibenik tim“ transkript je posljednjeg intervjua kojeg je dala ta skromna, vrijedna i zaslužna Šibenčanka.

Iz kategorije: Vijesti