Datum objave: 02. Prosinac 2012

Posada "Vala" prva na Kupu Jadranske banke

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč lošem vremenu odvožen je danas u šibenskoj luci i Kup Jadranske banke, posljednje natjecanje na ovogodišnjoj, 13. šibenskoj regati krastaša "Valovi mora". Natjecalo se sedam od osam posada koje su na jučerašnjem natjecanju ušle u finale jer se slovenska posada JL loka Timing morala vratiti u Sloveniju zbog glasovanja na njihovim izborima. Kup Jadranske banke osvojila je posada JK "Vala" sa skiperom Teom Piasevolijem. Druga je  bila posada JK Murtera  sa skiperom Tonkom Ramešom. Oni su osvojili i  prvo mjesto na 13. sibenskoj regati krstaša u svojoj klasi i u ukupnom poretku. Treće mjesto pripalo je iskusnom zadarskom skiperu Robertu Sandaliću iz zadarskog Uskoka koji je, inače, bio prvi u svojoj klasi na ovogodišnjoj regati krstaša. Četvrto mjesto za Kup JB osvojile su djevojke sa skipericom Anom Gojčetom iz JK Sibenik, koja je imala jutros i poseban ispraćaj prije natjecanja. 

I ovogodišnju regatu krstaša organizirao je JK "Val" uz pokroviteljstvo i sponzorstvo Grada Šibenika.

Za one koji žele doznati više od današnjem natjecanju evo izvještaja sa službene stranice JK "Vala":

Danas je jedreno finale 13. Šibenske regate krstaša - Kup Jadranske banke. 8 finalista je bilo podijelenjo u dvije skupine, jer smo na raspolaganju imali 4 Elana 340 tvrtke Alternautika. U prvoj grupi su bile posade Tea Piasevolija, Tonka Rameše, Dušana Ušeničnika i Serđa Stubnje, a u drugoj skupini posadse koje su imale za kormilare Damira Desabotu, Branka Ilajdicu, Anu Gojčetu i Roberta Sandalića.
Kvalifikacije su se jedrile u po dva plova, a za finale je planirano 3. Međutim kiša na početku dana je polako gasila nade da će se uopće nešto uspiti odjediriti, a kamoli sve što je predviđeno.
Lica svih sudionika su se ozarila kad je oko 11 sati došlo do slabljenja kiše i davanje signala za izlazak na more. Prva skupina je nastupila u krnjem sastavu, jer je posada s Karpa očekivala da će kiša nastaviti padati, pa su se ispričali i uputili se na transfer broda. Preostala trojka je odjedrila svoje kvalifikacije i na kraju je u skupini pobijedio Tonko, a drugoplasirani je bio Teo.
Nakon njih su posade druge skupine preuzele jedrilice i po kiši krenule u borbu za prva dva mjesta. U prvom plovu je pobijedila posada s Gringa, a za njima je bila ekipa Ladies First, pa Anđela X i Stribor. Tada su ponovno promijenjeni brodovi, ovaj put po shemi da se zamijene 1. i 3. odnosno 2. i 4.
U 14:20 su krenuli s posljednjim kvalifikacijskim jedrenjem, a poredak je ovaj put bio Gojčeta, Iljadica, Sandalić i Desabota. Kad se sve to izkalkuliralo dobili smo da su iz ove skupine finalisti Sandalić i Gojčeta.
Odmah je uslijedio novi ždrijeb brodova za finale i u 15:23 je krenuo prvi plov. Nakon vrlo tijesnih borbi i izmjena u vodstu pobijedio je Teo, a Anina ekipa je bila na 2. mjestu. Za njima su bili Sandalić, pa Rameša.
Posljednji plov je krenuo u 16:02, nakon što je RO proglasio produljenje mogućnosti posljednjeg starta na 16:30. Ovaj plov je ponovno bio triler od početka do kraja.
Na startu su se odvojili Gringosi i dečki s X-Citea. Dominirali su cijelim plovom a na kraju je pobijedio Rođo, dok je Cipe bio drugi. Da bi sve bilo napetije potrudila se Teova ekipa. Ograničeno je vrijeme za ulazak iz prve jedrilice bilo 5 minuta, a zbog slabog vjetra je ekipa sa Štrela uspjela ući samo 4 sekunde prije isteka ograničenog vremena!
Da su u cilj ušli 5 sekundi kasnije na kraju bi imali 3. mjesto, a pobjednici bi bila ekipa Tonka Rameše. Ovako je Teo uspio i s 4 boda su osvojili finale 13. ŠRK - Kup Jadranske banke.
Cijeli dan je vjetar bio nestabilan uz značajan udio kurenta u jedrenju kroz regatno polje. Da sve bilo teže pobrinula se kiša, ali srećom svi su bili opremljeni kako treba i lakše su se mogli koncentrirati na ova napeta jedrenja!

OBJAVLJENO RANIJE:Vrijeme nije ni danas naklonjeno sudionicima 13. šibenske regate Krstaša "Valovi Šibenika", ali se natjecanje ipak održava. Riječ je o Kupu Jadranske banke na kojem najbolje plasirane posade na jučerašnjoj utrci dana jedre na brodovima istog tipa. 

Budući da je sedam finalista, a četiri su takva broda jedri se  dvije faze - u prvoj sudjeluju tri,a u drugoj četiri plovila. Jučerašnji finalisti su redom: 1. Štrelo2. Anđela X3. Ladies First4. Karpo5. X-Cite6. Gringo 27. Stribor8. Nora. Sinoć su na fešti u caffebaru Bunari podijeljene nagrade uz bogati zabavni program. Sudionike je pozdravi šibenski gradonačlenik dr Ante Županović, a  najavljeno je da  JK "Val" pokreće akciju dodjele plakete "Valovi Šibenika" za spašavanje na moru, a  koja bi trebala postati zamjena za tradicionalnu Vjesnikovu "Plavu vrpcu".

Ove godine  plakete je dodijeljena članovima posade broda Šibenske lučke kapetanije, m/b Šibenik, koji su 2005. i dobili "Vjesnikovu plavu vrpcu" za spašavanje 15 ljudi na regati Jabuka koja je prekinuta zbog olujne bure,a li i za sve njihove dosadašnje uspješne akcije spašava

FOTO: ANte Baranić

-- 

Iz kategorije: Vijesti