Datum objave: 28. Studeni 2012

POLEMIKA:Nikola Vukošić nije bio zapovjednik obrane Šibenika!

Diana Ferić
Diana Ferić

Zasluge Nikole Vukošića goleme su i neosporne ali on nije bio zapovjednik obrane Šibenika 1991. godine kako ga je titulirala jedana lokalna novina te tako nanijela štetu istini o Domovinskom ratu i obrani Šibenika. To su na današnoj konferenciji za novinare kazali Joso Slamić, predsjednik, Mile Vitić i Marin Frkić, članovi Udruge 113. šibenske brigade HV i Zdravko Stančić, koji se odazvao pozivu Udruge da bi se saznala puna istina o bitci za Šibenik i svim njenim junacima.                                                              

Slamić, Vitić, Frkić i Stančić naglasili su da ovim istupom ne žele umanjiti ili osporiti ničije zasluge, a ponajmanje neosporne zasluge i golemi doprinos obrani Šibenika i Hrvatske ratnog načelnika Policijske uprave Nikole Vukošića. Glavni razlog zbog kojeg su reagirali na proglašavanje Nikole Vukošića zapovjednikom obrane Šibenika je, kako su kazali, da se tom podvalom za koju smatraju da nije slučajna, krivotvori istina o Domovinskom ratu, bitci za Šibenik i 113. brigadi koja je bila glavni stup obrane grada i područja bivše općine Šibenik. Oni su svjedočili da tijekom rujanske bitke za Šibenik nije postojao zapovjednik obrane grada već da je pobjeda izvojevana uskom suradnjom i koordinacijom zapovjedništva 113. brigade, policije i civilnih vlasti pri čemu je Nikola Vukošić kao osoba odigrao neprocjenjivo vrijednu ulogu svojim stavom, pojavom i uvjerenošću u pobjedu. Prema njihovim riječima 113. brigada je do napada bivše JNA na Šibenik već bila ustrojena, dobro naoružana, imala je uvježbano ljudstvo, a pod zapovjedništvom kompetentnih vojnika i domoljuba poput Milivoja Petkovića, Bože Markovića, Duška Krnića i drugih operativaca bila je sposobna ne samo oduprijeti se neprijatelju već i pomagati drugim hrvatskim gradovima poput Sinja i Dubrovnika da se obrane. Pri tome su jednako važnu ulogu imali policija i civilna vlast.

Na novinarsko pitanje zašto Udruga nije reagirala demantijem u novinama koje su objavile da je Nikola Vukošić bio zapovjednik obrane Šibenika u rujnu 1991. godine, predsjednik Udruge 113. brigade Joso Slamić je odgovorio da su se odlučili za javni istup jer to pitanje smatraju izuzetno važnim te da ih je ta tvrdnja „emotivno pogodila u kontekstu aktualnog odnosa prema ulozi Šibenika u Domovinskom ratu i članovima 113. brigade HV-a.“
 

Iz kategorije: Vijesti