Datum objave: 28. Studeni 2012

Lokalni HDZ: Represije na plaće državnih službenika vodi u katastrofu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog "rezanja" novca u državnom proračunu za zaposlene Lučka kapetanija u Šibeniku više gotovo da i ne može obavljati svoje važne zadaće, upozorio je šibenski župan Goran Pauk  na današnjoj konferenciji za novinare koju su sazvali  čelnici  Županijskog odbora HDZ -a, a tema je  bio državni proračun za 2013. godinu. 

Župan je objasnio kako je u toj lučkoj kapetaniji 15 nepopunjenih radnih mjesta i da imaju samo jednog inspektora zbog čega se jučer i sastao s pomoćnikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Lučka kapetanija u Šibeniku godišnje, s druge strane, uprihoduje 12 milijuna kuna. To mu je bio samo primjer kako će se kresanje, ili kako HDZ -ovci kažu, represija na neke izdatke u proračunu odraziti na funkcioniranje bitnih državnih služba i institucija, a istaknuo je i kako će za 355 milijuna kuna biti smanjena decentralizirana sredstva što će se negativno odraziti na školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb. Pauk je kritizirao predloženi državni proračuna za sljedeću godinu jer su za njega problematični  razlozi planiranog deficita koji nastaje zbog plaćanja obveza koje odnose novac iz zemlje." To su novac za fondove  Europske unije, kamatni troškove te sanacija brodogradilišta, a u povećanje BDP za 1,8 nitko  ne vjeruje", kazao je Pauk.  Za njega, kako je kazao, represija na plaće državnih službenika, vodi u katastrofu jer mnoge službe ne mogu funkcionirati.

Josip Begonja, potpredsjenik ŽO HDZ -a je ustvrdio kako je prijedlog državnog proračuna za 2013. rezultat Linićevog knjgovodstvenog modeliranja te da je očito da će se stvar pokušati spasiti privatizacijom Hrvatskih pošta i Croatia osiguranja odnosno  rasprodajom nacionalnog blaga, dok je nema razvojnih projekata za nova ulaganja.  
Nediljko Dujić je, kao i na svim konferencijiama u posljednje vrijeme, napomenuo kako ni HDZ - ova vlast nije bila savršena i kako su svi državni proračuni više manje slični, ali da sadašnja vlast prvenstveno   "radi represiju na džepove građana" te  je napomenuo kako nema ni naznaka javnih investicija koje je najavio biviši potpredsjenik Vlade ratimir Čačić.  

Josipa Rimac, članica Predsjedništva HDZ-a i potpredsjednica ŽO HDZ -a je kritizirala najavljeno zakon o porezu na nekretnine dovodeći u pitanju njegovu ustavnost. Istaknula je i kako, barem u jedinicama lokalne samouprave, nije spremno ništa za fiskalni registar svih nekretnina koji bi se trebao primjenjivati od 1. travnja, a trebao bi obuhvatiti čak 14, 5 milijuna katastarskih čestica, a upitala je i što će se dogoditi s jedinicama lokalne samouprave ako se komunalna naknada koja je do sada bila namjenski prihod za uređenje javnih površina preinači u porez na nekretnine. 
  

Iz kategorije: Vijesti