Datum objave: 27. Studeni 2012

"Valovi Šibenika" - uzbuđenje za jedriličare i "guštanje" za gledatelje

Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalna jedriličarska regata koja se ove godine po 13. put u šibenskoj luci održava od 30. studenog. do 2 prosinca imat će bogat popratni program kako bi privukla što veći broj gledatelja i poslala turističkih proizvodom,a jedriličare je već privukla, prema onomu što je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili šibeneski gradonačelnika dr Ante Županović i predstavnici organizator, Jedriličarkog kluba "Val" iz Šibenika.

Grad Šibenik je, po riječima dr Marina Paića, predsjednika JD "Val" od prve godine pokrovitelj te regate, a ove godine je i suorganizator  kao i TZ Grada ŠIbenika. Gradonačelnik Županović je emotivno kazao kako mu srce ustreperi kada vidi sliku jedrilica u šibenskoj luci u okruženju Šibenika i kanala svetog Ante i kako taku rutu sigurno nema niti jedna regata na svijetu, a pohvalio je i napore i volju JK "Val" u organizaciji te regate. Dr Marin Paić je potvrdio kako  su ambijent u kojem se održava ta regata te,dugo a usko regatno polje i strujanja koja u svom ušću stvara rijeka Krka, što je dodani izazov jedriličarima, posebnost šibenske regate, a priznao je kako su ove godine više pažnje uložili na njezin, kako je kazao, kopneni dio odnosno program na kopnu nego na natjecateljski dio koji je već uhodan. " Organizirali smo razvovrstan program na rivi i na trgu ispred zgrade Županije  koji sadržava, glazbu, zabavu, gastronomiju, prodajnu izložbu i još neka iznenađenja upravo kako bismo našim sugrađanima, a ali i drugima dali razlog više na dođu na regatu", kazao je dr Paić. Ove godine će biti i VIP gosti na regati koji će dobiti ulaznice za praćenje regate s broda "Jadrija". 

Prema dosadašnjim najavama na toj će regati sudjelovati 40 plovila, a posebno zanimljiv, kako je kazao Denis Marinov, predsjednik Regatnog odbora, bit će  zadnji dan, u nedjelju, kada će se  najbolje posade koje prođu pripetavanje po grupama natjecati na Kupu Jadranske banke. Sve posade jedrit će na istom tipu broda koje je osigurao sponzor tako da će presudni biti samo njihovo znanje i vještine. Pobjednik će, uz prestiž,  biti nagrađen i s 5 000 kuna.

Ovogodšnja regata krstaša u Šibeniku koja je dobila naziv " Valovi Šibenika" inaugurirat će i  svoje priznanje "Valovi Šibenika" koje će se dodijeljivati za uspješno traganje i spašavanje na moru o čemu je govorio Zoran Lucić Luca. "Na to nas je ponukalo gašenje dnevnog lista "Vjesnik" i to što se ne zna što će biti s njihovim priznanjem za akcije spašavanja na moru dodjelivati  "Plava vrpca". Šibenski akvatorij je vrlo  prometan i u njemu je služba traganja i spašavanja na moru jako bitna. Osim toga, Šibenik ima i dugu i bogatu pomorsku tradiciju pa smo sve to htjeli spojiti s regatom i ustoličiti jedno takvo priznanje"; objasnio je Lucić.

Ove prve godine  plaketu će dobiti posada motornog broda "Šibenik" šibenske Lučke kapetanije za sve svoje uspješne akcije spašavanja, pogotovu za onu 2005. godine kada su spasili dvije posade s 15 ljudi na jedriličarskoj regati koja se vozila do Jabuke.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3