Datum objave: 28. Studeni 2012

Glas protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole podignut i u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zdravstveni odgoj u hrvatskim školama nameće se djeci neprihvatljiva rodna ideologija i krše ustavna prava roditelja te mora biti  obustavljen, zaključak je i skupa koji su sinoć u Katoličkoj školi u Šibeniku organizirali Šibenska biskupija, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika „Biskup Srećko Badurina“ i Hrvatsko katoličko liječničko društvo održali su sinoć u Katoličkoj osnovnoj školi edukativno predavanje o neprihvatljivosti načina uvođenja i dijela sadržaja programa zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama.

U prepunoj dvorani Katoličke škole argumente protiv onog dijela programa koji podučava djecu da mogu izabrati rodnu pripadnost bez obzira na spol, navodnoj prirodnosti i prihvatljivosti homoseksualnosti, transrodnosti, transseksualnosti i istospolnih bračnih zajednica iznio je profesor Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD („Glas roditelja za djecu“). On je naglasio da je zdravstveni odgoj u školama itekako potreban jer se zdravstveno stanje mladih pogoršava. On smatra da mladi moraju učiti o prehrani, higijeni, zdravlju te da veliki dio programa zdravstvenog odgoja nije sporan. Sporan je onaj dio koji, kako je kazao, uvodi homoseksualnu propagandu u škole.
„Kakve veze ima homoseksualizam sa zdravstvenim odgojem? - postavio je retoričko pitanje te naglasio da to nije jasno ni homoseksualnim aktivistima koji smatraju da bi o tome trebalo biti riječi u okviru programa građanskog odgoja djece te dodao, - „Nemamo ništa protiv homoseksualaca, oni imaju svoja prava i svoju slobodu ali smo protiv toga da našoj djeci nameću svoju ideologiju iz bilo kakvih pobuda.“
Tijekom izlaganja Ladislav Ilčić je iznio niz primjedbi na program zdravstvenog odgoja, način na koji ga je ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nametnulo školama i prosvjetnim radnicima te postupke ministra Željka Jovanovića kojeg smatra odgovornim zbog nepoštivanja procedure pri donošenju novog školskog programa koji je k tome pripremljen nestručno.
Na ovom skupu kojeg je pozdravio i podržao šibenski biskup msg. Ante Ivas, a kojem su bili nazočni šibensko – kninski dožupan Zoran Smolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika Goran Grguričin, brojni javni i kulturni djelatnici, prosvjetni radnici, ravnatelji osnovnih škola i predstavnici drugih kršćanskih zajednica, otvoreno se razgovaralo o spolnosti, spolnim odnosima da bi se naglasilo kako je pogrešno učiti djecu da je spolni odnos radnja bez značaja i da nema nikakve veze s ljubavlju, vjernošću i drugim ljudskim vrijednostima.
Najvažniji zaključci ovog skupa su da program zdravstvenog odgoja nije pripremljen na potrebnoj stručnoj razini, da nema recenziju neutralnog stručnog povjerenstva, da nije bio na javnoj raspravi, da je uveden u škole, a da prije toga za njegovo provođenje nisu educirani nastavnici te da škole uopće nisu upoznate s programom kojeg trebaju provoditi. Kritiziran je način na koji, kako je rečeno, ministarstvo i ministar Jovanović ucjenjuju nastavnike i uskraćuju im pravo na prigovor savjesti te naglašeno da je prekršeno temeljno Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo roditelj da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece.

Udruga GROZD, a njene stavove podržali su šibenski biskup Ante Ivas i svi sudionici skupa u Katoličkoj školi, pozvala je roditelje da se organizirano suprotstave jednoumlju koje nameću ministar Jovanović i njegovo ministarstvo, nasilnom ulasku homoseksualne propagande u škole, podučavanju djece da imaju pravo na rodno izjašnjavanje bez obzira na spol, nametanju neprihvatljive rodne ideologije, uništavanju rodnog identiteta adolescenata, nauku da spolni odnosi nemaju nikakve veze s ljubavlju te licemjerju koje se najbolje očituje u rečenici citiranoj iz priručnika za zdravstveni odgoj: „Masturbiraš? To je odlično ali čini to u svojoj sobi.“
Pod motom „Odgoj za ljudske vrijednosti, a ne protiv njih“ udruga GROZD je pozvala roditelje da dignu svoj glas i obustave provođenje programa zdravstvenog odgoja u školama. Roditeljima je sugerirano da se protiv programa bore tako će zahtijevati da se to pitanje stavi na dnevni red sjednica Vijeća roditelja u školama te potpisivanjem obrasca izjave o neslaganju čiju kopiju trebaju poslati GROZD-u, a original ministru Jovanoviću.
„Ne možemo se povući i prepustiti drugima da odlučuju o našoj djeci.!“ – kazao je Ladislav Ilčić te naglasio da ministarstvo ne može i ne smije ići protiv roditelja, da se ne može ponašati totalitarno te da nema pravo kršiti ustavna prava roditelja i ljudska prava nastavnika koji bi, prema mišljenju GROZD-a, morali dobiti pravo na priziv savjesti kakav imaju liječnici.
Biskup Ivas apelirao je sve roditelje i odgovorne građane da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se obustavilo provođenje programa zdravstvenog odgoja u školama:
„Ne povlačite se u sebe, izađite iz svojih, da tako kažem, rupa i dignite svoj glas jer su u pitanju naša ljudska i ustavna pa i vjerska prava.“ Kazao je biskup Ivas.
Akcija roditeljske solidarnosti protivljenja uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, rečeno je sinoć, vodi se i na Facebooku, a u nju su se do sada uključile udruge iz 25 hrvatskih gradova.

 

Iz kategorije: Vijesti