Datum objave: 26. Studeni 2012

Svi za rebalans gradskog proračuna osim HDZ -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Svi vijećnici Gradskog vijeća Grada Šibenika osim oporbenog HDZ –a digli su ruku na jutrošnjoj sjednici Gradskog vijeća za predloženi rebalans proračuna za ovu godinu do kojeg je došlo zbog povećanja prihoda no to ne znači da su svi njime zadovoljni. Ivan Ninić je u ime ostale dvojice nezavisnih vijećnika  Drage Skorića i Ante Gašperova Čače  kazao kako će oni podržati te izmjene i dopune proračuna samo zbog toga što nema smisla gradsku izvršnu vlast pola godine prije izbora blokirati.

Zanimljivo je da su dvojica vijećnika Šibenskog građanskog foruma, odnosno Nezavisne liste te udruge, glasovali za rebalans istog proračuna protiv kojeg su bili kada se prihvaćao. Uvjet je bio da se prihvati njihov amandman po kojem će se povećati do kraja ove godine za 220 000 kuna subvencije koje dobivaju šibenski privatni vrtići što je predlagač, gradonačelnik i uvažio. Međutim, novac za to neće biti osiguran na način na koji su to predložili ti vijećnici, a jedna stavka je bila i da se prepolovi vijećnička naknada nego će gradska vlast odrediti izvore tih dodatnih sredstava. Za povećanje izdvajanja iz gradskog proračuna za privatne vrtiće bili su danas u nekoliko navrata i vijećnici HDZ -a. Tomislav Ninić je upozorio kako sada gradska ustanova "Gradski vrtići" prima četiri puta veću subvenciju iz proračuna od privatnih vrtića, a skrbi o  dvostruko više djece što je za njih nepravdano.  Gradonačelnik to nije osporio već se pravdao kako nema dovoljno sredstava za sve, a najavio ej da će u prijedlogu proračuna za 2013. godinu jedino biti povećana sredstva za predškolski odgoj.

Vijećnici HDZ - a, Anita Škugor Kodžoman i Tomislav Ninić tražili su i da se rebalansom proračuna jednaki iznosi predvide za plažu Banj i za gradsku plažu u Podsolarskom, ali to nije prošlo.

Rebalans proračuna bio je potrebna, što je ohrabrujuće, zbog toga što su se neplanirano povećali prihodi u gradskog proračunu i to za 12,7 milijuna kuna i to 7,7 milijuna kuna zahvaljujući povećanju sredstava od komunalnog doprinosa i 5 milijuna kuna koji su stigli iz državne blagajne. Prihodi od komunalnog doprinosa povećani su zbog ulaganja u trgovačke centre Kaufland koji se gradi uz Vinoplod Vinariju te Bauhaus u Vukovcu te još neke veće investicije. Taj je novac namjenski i bit će utrošen u komunalnu infrastrukturu – drugu fazu uređenja plaže Banj, uređenje raskršća ulica Stjepan Radić i Bosanske te Trga Andrije Hebranga kao i za okoliš spomenika Draženu Petroviću.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3