Datum objave: 23. Studeni 2012

Otvaranje MOGS-a u Šibeniku - prvorazredni događaj danas

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak i više izlagača nego što je bilo najavljeno, ukupno 161, prisutno je na drugom Međunarodnom obrtničkom i gospodarskom sajmu MOGS Šibenik, koji je otvoren danas na prostoru bivšeg TEF-a, a činjenica da je planulo 500 porcija rižota s kozicama koji su pripremili šibenski ugostitelji nakon svečanosti otvaranja dovoljno govori o posjećenosti te manifestacije. Njegovo otvaranje nisu propustili ne samo brojni građani nego i direktori i ravnatelji brojnih šibenskih lokalnih poduzeća i ustanova.

Među izlagačima polovicu čine poduzetnici sa šibenskog područja, a ostali dolaze iz svih krajeva Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine, Italije, Kanade i Austrije. Izloženo je, kako se to kolokvijalni kaže sve, od „igle do lokomotive“ – oprema, tehnički proizvodi, ali i ono što plijeni najveću pažnju posjetitelja - domaći sirevi, suhomesnati proizvodi, školjke, vina, kolači domaćih sireva, vina, kolači i sve se to može kušati i kupiti. Osim kontinentalnih ove godine su izloženi i dalmatinski kolači radnog naslova „ suhe smokve na stotinu načina“. Posebno je vrijedan nastup šibenskih srednjih škola  - Tehničke i Strukovne.

Sajam je otvorio zamjenik ministra poduzetništva Dražen Pros koji je naglasio kako je Šibenik ovim sajmom nedvosmisleno poručio da će malo poduzetništvo biti pokretač gospodarskog razvoja. „Samom organizacijom ovog sajma Grad Šibenik je pokazao da će malo gospodarstvo biti pokretač njegova razvoja. Ono će nadomjestiti industrijsku proizvodnju velikih šibenskih tvornica koje su izgubile tržišnu utakmicu“, istaknuo je zamjenik ministra i dodao kako je malo gospodarstvo u središtu interesa politike aktualne hrvatske Vlade. Na svečanosti otvaranja govorili su i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zamjenik župana Šibensko – kninske županije Zoran Smolić, šibenski gradonačelnik dr Ante Županović te Joso Smolić, predsjednik organizatora, Udruženja obrtnika Šibenika i Petar Škender, predsjednik Županijske komore Šibensko – kninske županije koja je suorganizator. Skup je pozdravio i Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine koja na sajmu predstavlja svoje članove. Na MOGS -u  je uživala i Jana Valova, gradonačelnica slovačkog grada  koja sa svojim suradnicima boravi u Šibeniku i , kako nam je kazala, jednostavno joj se sa sajma nije dolazilo.

Gužva na sajmu vlada od jutros i prije svečanosti otvaranja. Posjetitelji su danas uživali u domaćem rižotu od kozica koji su od 30 kg riže, 35 kg kozica i 60 litara ribljeg temeljca u svojoj čuvenoj megatavi pripremili šibenski ugostitelji, a sutra će svi koji dođu na sajam uživati u „Okusima i zvucima Moslavine“ koje pripremaju Grad Garešnica i Udruženje obrtnika tog moslavačkog grad. Oni su sa šibenskim udruženjem obrtnika potpisali Povelju o prijateljstvu koje se očituje i u dolasku na MOGS i obogaćivanju njegove ponude.
Istodobno, za poduzetnike su organizirana i stručna predavanja o temama koje su bitne za njihovo poslovanje.

Iz kategorije: Vijesti