Datum objave: 23. Studeni 2012

Izaslanstvo slovačkog grada Humennea u posjetu Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Izaslanstvo slovačkog grada grada Humenné, na čelu s gradonačelnicom Janom Vaľovom stiglo je danas, na njezinu osobnu inicijativu u Šibenik. Humenné je grad koji njeguje prijateljstva i surađuje s brojnim europskim gradovima i takve odnose žele uspostaviti i sa Šibenikom, naročito oko razmjene  iskustava o pripremi projekata za financiranje iz EU fondova.



Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović primio je delegaciju grada Humenné u Uredu gradonačelnika, a potom su zajedno obišli drugi Međunarodni obrtnički i gospodarski sajam. Nakon toga,gosti iz Slovačke razgledasli su Šibenik i stalni postav Muzeja Grada Šibenika, a  poslijepodne s gradonačelnikom i pročelnicima Grada Šibenika razgovarati o mogućim aspektima buduće suradnje. Delegaciju čine gradonačelnica Jana Vaľová; Nataša Mocáková, voditeljica odjela za kulturu, šport i mladež;dr. Jana Andruchová, član Gradskog vijeća; mgr. Jozef Mocák, član Gradskog vijeća; prevoditelj.



Humenné je grad u istočnoj Slovačkoj i drugi po veličini u povijesnoj regiji Zemplín. Nedavno su proslavili 695 godina od prvog pisanog spomena grada. U Humennéi živi oko 35 000 stanovnika, a najviše je mladih obitelji. Temeljne industrije u Humennéi su kemijska, tekstilna i prehrambena, a razvijaju i industrijske zone u kojima posluju brojne strane kompanije.



Humenné organizira broje festivale tijekom godine, a izrazito njeguje i svoju srednjovjekovnu tradiciju što su sve  poveznice sa Šibenikom i platforme za razmjenu iskustava ili neke buduće posjete u okviru tih događanja, kako ističe gradonačelnica Jana Vaľová.

Jana Vaľová je i članica Nacionalnog Vijeća Republike Slovačke, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

FOTO:www.šibenski.hr

Iz kategorije: Vijesti