Datum objave: 20. Studeni 2012

Šibenska gradska straža na dočeku generala Gotovine u Pakoštanima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska straža pozvana je da svojom nazočnošću uveliča doček generala Ante Gotovine u njegovom rodnom mjestu Pakoštanima.                                                                                                                                                                                          


Pakoštane će svog mještanina generala Antu Gotovinu svečano dočekati danas u 17 sati, a za tu prigodu pozvali su šibensku Gradsku stražu koja je prije nekoliko dana u Vukovaru bila dočekana s oduševljenjem i pozdravljena ovacijama koje je zasjenio jedino pojavljivanje bivšeg haškog uznika generala Markača.
„Za našu gradsku stražu je ovo iznimna čast i golemo priznanje. Mislim da je uz prijem kod Pape, počasti koje su nam ukazane u Dubrovniku i naših redovnih gostovanja u gradu heroju Vukovaru, poziv iz Pakoštana da zajedno s njima dočekamo generala Gotovinu nešto veličanstveno o čemu nismo mogli ni sanjati kada smo stražu osnivali.“ kaže Siniša Burić.

Podsjetimo, šibenska Gradska straža kao moderna inkarnacija šibenske srednjovjekovne straže postala je tijekom samo četiri godine jedan od najboljih šibenskih turističkih proizvoda. Zahvaljujući ozbiljnom pristupu i izvrsnosti u radu svrstala se uz bog etabliranim povijesnim postrojbama s daleko bogatijom tradicijom.
Ideju da se pokuša rekonstruirati izgled srednjovjekovne postrojbe koja je svojim ophodnjama, ovlastima i oružjem bila jamac sigurnosti tadašnjeg Šibenika, pa i javnog reda i mira u gradu, dala je Turistička zajednica Grada Šibenika 2006. godine u sklopu priprema za održavanje prvog Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku. Potporu toj nakani dao je tadašnji dogradonačelnik Šibenik Tomislav Ninić pa su predstavnici Turističke zajednice, uvjereni da bi šibenski branitelji iz Domovinskog rata bili izvrsni nositelji tog projekta, razgovarali sa Sinišom Burićem, aktualnim direktorom j.p. Zelenilo, koji je tada u Uredu državne uprave radio poslovima braniteljskih prava i skrbi o braniteljima te Joškom Babačićem. Njima se ideja svidjela pa su oko njene realizacije okupili svoje suborce iz Breza - izvidničkog voda 113. brigade HV. Svima se svidjela zamisao upravo branitelji ožive jedan manje poznati dio drevne i bogate prošlosti Šibenika pa se odmah prionulo na posao. Branitelji su projekt shvatili daleko ozbiljnije i ambicioznije od samih predlagača. Kreiranje i izrada replika odora srednjovjekovnih šibenskih gradskih stražara povjerena je dizajnerici odjeće Karmen Herceg. Djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik predvođeni Markom Koštanom izradili su vjerne kopije autentičnog srednjovjekovnog oružja pa je Šibenska gradska straža u punom sjaju zablistala već na prvom Sajmu 2006. godine. Branitelji okupljeni oko tog hvale vrijednog projekta otišli su i korak dalje. Osnovali su Udrugu Šibenska gradska straža. Statut im je pomoglo izraditi Viteško alkarsko društvo iz Sinja. Za prvog predsjednika izabran je Joško Babačić, za dopredsjednika Siniša Burić, a za tajnika Jurica Arambašić. Udruga, u čije je članstvo pristupio i šibenski biskup Ante Ivas koji je stražare i stražu blagoslovio u katedrali sv. Jakova, svečano je utemeljena na Osnivačkoj skupštini u Velikoj gradskoj vijećnici, a kumovi su joj bili Sinjski alkari.
 

Iz kategorije: Vijesti