Datum objave: 19. Studeni 2012

JNA i MUP SAO Krajine znali su tko je počinio zločin u Škabrinji

Diana Ferić
Diana Ferić

Iako su imena zločinaca koji su počinili masakr u Škabrnji bila poznata jer ih je odmah otkrila i identificirala sama JNA uz pomoć MUP-a tzv. SAO Krajine, o čemu svjedoče sačuvani autentični dokumenti o provedenoj istrazi i iskazi očevidaca, ni jednom od njih nikada se nije našao pred sudom.
Tijekom polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježje pokraj masovne grobnice u Škabrnji i ove je godine s ogorčenjem ponovljeno kako do sada pred lice pravde nije izveden ni jedan od zločinaca koji su počinili strašni pokolj civila i branitelja u tom selu. Činjenica da su zločinci već više od dva desetljeća na slobodi i da im, po svemu sudeći nikada ni neće biti suđeno, stvarno boli.
Ogorčenje, rezignaciju pa i revolt izaziva činjenica da imena zločinaca nisu nepoznata. Prema dostupnim autentičnim dokumentima i sačuvanim izjavama očevidaca sama je JNA uz pomoć MUP-a tzv. SAO Krajine već nekoliko dana nakon zločina u Škabrnji identificirala ubojice civila i hrvatskih branitelja. Prema rezultatima istrage vojne policije JNA i MUP-a tzv. SAO Krajine civile su u Škabrnji ubijali Vasilije Vidović iz Ilijaša, zvan Jaro-Jare, i Ljubiša Vučičević iz Loznice. Što više poznate su čak i pojedinosti o tome kako su oni ubijali žene, djecu, starice i starce… O tome je u siječnju 2010. godine u sklopu teksta o tome kako je JNA planirala razaranje Šibenik, opširno pisao šibenski časopis „Šibenik tm“ iz kojeg prenosimo dio teksta koji se odnosi na zločin u Škabrnji:

 

Danilo Čobović, oficir JNA, zapovjednik 180. mtbr, podnio je Kninskom korpusu 18.studenog 1991. godine izvješće o zauzimanju Škabrnje i Nadina. U izvješću Čobović kaže: „Međunacionalnih sukoba nije bilo. Vanrednih događaja nije bilo“.
No „oficir bezbednosti 180. mtbr“, major Branislav Ristić pet dana kasnije podnosi sasvim drugačije izvješće o tome što se događalo 18. studenoga nakon ulaska postrojbi JNA u Škabrnju i prepuštanja vlasti postrojbama TO i MUP-a SAO Krajine. On govori o masakru nad civilnim stanovništva u Škabrnji, o kojem svjedoče vojnici Dragan Mitrović i Nenad Živanović.

Dragan Mitrović: „Kada smo 18.11. ušli u selo Škabrnju iz jedne kuće teritorijalci i dobrovoljci izveli su grupu od 20 civila. Jedan je imao pušku i njega su odmah ubili iza kuće. Ispred BOV-a su doveli jednu staricu i dva starca, naredili su im da legnu na zemlju i pucali su im u potiljak. Iz jedne kuće izveli su tri muškarca. Njih su malo ispitivali i onda ih strijeljali. Iz podruma jedne kuće izveli su oca i kćer. Oca su joj odmah ubili. Nju su oborili na zemlju, vukli je za kosu i govorili da će završiti kao otac. Viknuo sam: ,Ne pucaj!? i uperio sam pušku u njih. Djevojku smo odveli u komandu. Vidio sam da su vodili pet civila i tjerali ih ispred tenka kao štit.“

Nenad Živanović: „Ubijanje civila dogodilo se 18. studenoga. U Škabrnji su pripadnici TO SAO Krajine izveli tri nenaoružana civila i stavili ih pred zid. Došlo je do puškaranja, a kada sam opet pogledao u tom smjeru, civili su ležali mrtvi. Iz jedne kuće izveli su troje djece. Mi smo tražili da ih preuzmemo, ali nam ih nisu dali. Uveli su ih u kuću, a iz kuće su ih izveli dvoje. Potom su kuću gađali „Zoljama“ pa je ona planula. Nešto dalje pripadnici TO izveli su grupu civila iz jedne kuće. Izdvojili su četvoricu muškaraca i odmah ih strijeljali. Jednog starca su udarili kundakom u glavu, on je nastavio hodati pa su ga ranili u noge, a kada je pao, ubili su ga metkom u glavu. Gledao sam kada su izveli jednog muškarca i djevojčicu. Teritorijalac je rekao djevojčici: „Gledaj, kučko, kako ti ubijam oca!? i onda je pucao muškarcu u usta.“

Prema izvješću Gorana Opačića, pripadnika „Službe javne bezbjednosti“ u Benkovacu, civile, uglavnom žene i starice, ubijali su Vasilije Vidović iz Ilijaša, zvan Jaro-Jare, i Ljubiša Vučičević iz Loznice. On je potvrdio da je jedan aktivni vojnik pitao: „Mogu li da ga fotografišem?“ pa onda ubio starca raznijevši ga „Zoljom“.

Pokolj u Škabrnji dogodio se dva dana nakon što Vladimir Vuković i Ratko Mladić naređuju Slavku Lisici da „pretrese i očisti“ prostor Miljevaca uz pomoć „SUP-a SAO Krajine“ i dvadesetak dana prije drugog napada na Šibenik.

Donosimo u cijelosti tekst iz časopisa „Šibenik tm“, kojeg se još uvijek može nabaviti u „Knjižari Matica“ u Šibeniku ili naručiti faksom na broju 022 217 371 ili na E-mail adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Iz kategorije: Vijesti