Datum objave: 17. Studeni 2012

Porazni rezultati istraživanja o navikama mladih u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Tužnu sliku današnje omladine, gdje njih tek 27 posto čita na dnevnoj osnovi (i to uključujući i dnevnu štampu), ali ih zato 80 posto šest sati dnevno gleda u TV , pokazalo je veliko sociološko istraživanje u Hrvatskoj, koje je pod radnim nazivom "Mladi u dinamičnom društvu ", na uzorku od 1 500 ispitanika, proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, piše tportal.

Mladi su sve manje i manje u mogućnosti osamostaliti se i osigurati sve što im je potrebno da budu, primjerice, odgovorni roditelji, a od presudnog značaja u tome postao je upravo položaj njihovih roditelja. Osamostaljivanje sve više i više dovodi do opadanja kvalitete života', rekla je profesorica na Institutu i jedna od vodećih osoba u istraživanju, Vlasta Ilišin.

'Socioekonomski položaj mladih, kao svojevrsna početna domina u nizu, utječe na sve ostale aspekte života mladih. Na obiteljske odnose, slobodno vrijeme i rizična ponašanja, obrazovanje, zapošljavanje, društvenu angažiranost i općenito sve vrijednosti koje se promatraju i prema kojima određujemo negativne, odnosno pozitivne i zdrave kvalitete neke mlade osobe. Ne treba se zato čuditi ovakvim rezultatima, kada je realnost u kojoj živimo prepuna negativnih pojava', upozorila je Ilišin.

U kući ili stanu, u osobnom ili vlasništvu roditelja živi 90% od sveukupnog broja ispitanih, a prosječno kućanstvo ima između tri i četiri člana. Više od polovice ispitanika kao razlog za zajednički život s roditeljima navodi praktične razloge, kao i nedostatak financijskih mogućnosti za stambeno osamostaljenje, a gotovo 90 posto ih kaže da žive u harmoničnim odnosima s roditeljima.

Ovaj podatak samo potvrđuje da je vlasnički udio u nekretninama kod hrvatskih građana još uvijek među prvima u EU, pa i u svijetu. 'Ovaj fenomen koji imamo u RH objašnjiv je na mnogo načina, ali kako se to odražava na položaj mladih u društvu, trebali bi istražiti i prezentirati stručnjaci iz ekonomije. Oni i svi ostali za čiji rad su potrebni svježi sociološki podaci, slobodno se mogu osloniti na ove koje smo prikupili u našem istraživanju', rekla je Vlasta Ilišin, napomenuvši da ovo istraživanje ne znači puno ako se neće koristiti kao baza podataka za raznovrsna društvena istraživanja i pothvate.

Mladi preferiraju javnu upravu kao sektor zaposlenja, pa se njih 39 posto nada zaposlenju na 'državnim jaslama' dok ih 32 posto sebe vidi zaposlenima u privatnom sektoru, a15 posto će ih posao tražiti u međunarodnim i/ili nevladinim organizacijama, prenosimo s tportala.

 

Iz kategorije: Vijesti