Datum objave: 16. Studeni 2012

Nakon oslobađajuće presude - slavlje u cijelom Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije danas bilo javnog mjesta ni ustanove i tvrtke u Šibeniku kojoj se nije slavilo nakon oslobađajuće presude koja je na Haškom sudu jutros izrečena generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Dvjestotinjak branitelja i drugih građana koji su se okupili na šibenskom mostu, kao simbolu obrane Šibenika, strpljivo je, isprva s grčem na licu  zbog neizvjesnog ishoda, slušalo  prijenos iz Haaga, a kada  se čulo da  je Sud oslobodio generale počeli su skakati od srećem skandirati "Ante, Ante!", međusobno se ljubiti i grliti. Neki su od sreće i proplakali. Zadovoljstvo i olakšanje zbog izrečene oslobađajuće presude emocije  su koje su ispunile cijeli skup.

Jednake su bile reakcije i na drugim mjestima. U Šibeniku su brojni vozači prolazi kroz grad trubeći iz svojih automobila, neki su imali i hrvatsku zastavu. Na mnogih kafićima i drugim javnim prostorima, primjerice Šibenskom kazalištu zavijorile su hrvatske zastave. Netko je iz gradske uprave, na drugom katu Krešmirovog doma, na prozor svoje kancelarije izvjesio malu hrvatsku zastavu. Zaposlenici gradske uprave, ozarenih lica, s hrvatskom  zastavom u rukama  slikali su se zajedno s gradonačelnikom. 

Veselo je bilo i na šibenskoj rivi i na glavnoj gradskoj tržnici gdje se također javno pratio prijenos iz Haaga, a nakon što su Gotovina i Markač oslobođeni uslijedilo je slavlje uz  hrvatske zastave i veliki transparent posvećen generalu Anti Gotovini. "Ovo mi je kao da sam se ponovno rodila", kazala nam je u euforičnom rasploženju prodavačica Marica nudeći kupcima da s njom nazdrave u čast, kako je kazala. generala Gotovine.

U svakom slučaju, atmosfera  u Šibeniku i cijeloj Županija danas je  umnogomu podsjetilo na  dan kada je oslobođen Knin i kada je Hrvatska bila potpuno slobodna. Danas nije bila riječ o fizičkom oslobađanju nego oslobađanju ne samo generala nego i cijele Hrvatske i svih njenih građana od sumnje da je njihov obrambenii Domovinski rat bio zločninački poduhvat. Te hipoteke današnjim činom oslobođene su i generacije koje dolaze i to zbog toga je to povijesni dan.

Iz kategorije: Vijesti