Datum objave: 14. Studeni 2012

FOTO:Uspješna premijera "Gospođice Julije" u HNK Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstava “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, prva od četiri premijere predviđene u novoj sezoni izvedena je sinoć u HNK Šibenik, u režiji  Franke Perković. U njoj je prikazan ljubavno - erotski odnos između dvoje ljudi iz različitih  klasa po kojoj je on kao takav neprihvatljiv i u kojem je žena omalovažena. Radnja se događa jedne noći u jednoj prostoriji. Pratimo događaje vezene uz tri lika iz različitih društvenih slojeva, aristokratkinju Juliju, njezinog slugu Jeana i kuharicu Kristinu, Jeanovu zaručnicu. Gospođica Julija, koju glumi Nataša Dangubić, ne može se emotivno ostvariti bez sluge Jeana, kojeg tumači Mladen Kovačić. Međutim  kao sluga u toj vezi ima prizemne, materijalne motive i svoje ambicije želi  ostvariti preko gazdarice Julije. Treći lik u predstavi kuharica Kristina, koju igra Franka Klarić, ne govori i njezina je uloga svedena na gestu iako je vrlo važna jer glavne likove podsjeća na okruženje u kojem žive, kako ističe dramaturg Goran Ferčec. Julia i Jean sukobljavaju se na svim razinama, bore se za spolnu i društvenu nadmoć. Drama završava Julijinim samoubojstvom.

Ta je drama napisana prije 120 godina, ali je i dalje suvremena i korespondira i s današnjim vremenom u kojem su prisutni nasilje nad ženama i patološki odnos prema ženi što se iščitava iz Strindbergova teksta.  Zbog toga predstava  ni po kostimima ni po scenografiji nije određena i može se događati u bilo kojem vremenu. Kostimografkinja je Marita Ćopo, a oblikovatelj svjetla Joško Bakula.

Šibenčani su sinoćnju premijeru nagradili snažnim pljeskom. "Složili smo se da je izvedba bila premijerna, što znači da je bio neki grč u nama, a ja sam imala veliku tremu. Ali zadovoljni smo. Ovaj je tekst i danas suvremen, jer to muško-ženski odnosi jesu. Nije mi prvi put da igram gospođicu Juliju, igrala sam ju i prije tri godine. Ova Julija u Šibeniku povremeno je potlačena, osobito kad je Jean fizički jači, ali je kraju ipak jasno da je ona i emancipirana“, rekla je za Županijski radio Šibenik nakon premijere Nataša Dangubić .

Repriza je večeras, 14. listopada, a druga u Noći kazališta u subotu 17. listopada.

Iz kategorije: Vijesti