Datum objave: 13. Studeni 2012

Banj se spaja s povijesnom jezgrom- predstavljen projekt šetnice

Diana Ferić
Diana Ferić

Plaža Banj, koja će do početka sljedećeg ljeta biti potpuno dovršena sa svim predviđenim sadržajima, do tada će će biti i obalnim djelom, i to  posebno  uređenom šetnicom,  spojena s lučicom  Pekovac odnosno sa strom gradskom jezgrom.  Projekt te šetnice duge 200 metara danas  su zainteresiranoj javnosti u Gradskoj knjižnici predstavili gradonačelnika Grada Šibenika dr Ante Županović i glavni projektant  Damir Lasinović iz tvrtke ARX d.o.o. Bili su najvećim djelom  nazočni zaposlenici gradske uprave i gradskih poduzeća te Turističke zajednice Grada Šibenika. Nitko nije imao nikakve primjedbe. Dapače, neki od sudionika su nam kazali kako im se projekt  sviđa. U taj projekt bit će uloženo 3 milijuna kuna iz gradskog i državnog proračuna.

Po riječima glavnog  projektanta,  bilo je nekoliko varijanti povezivanja Pekovca i Banja  koje su razmatrali od toga da se postojeće stijene uklone do toga da šetnica prolazi iza njih da bi se na kraju odlučili za, po njegovom mišljenju, najbolje riješenje - pratit će se postojeća konfiguracija terena uz zadržavanje litica tako da će šetnica biti maksimalno uklopljena u  okoliš. Uz njega su na tom  projektu radili Ivona Ivčević, koja je radila i projekt Banj, te dvoje mladih šibenskih arhitekata Sanja Čaleta Car i  Dario Crnogaća. 

Na najavišoj razini tog dijela obale predviđen je vidikovac, a postojeći bunker bit će srušen jer nema nikakvu vrijednost. Izgled buduće šetnice i predviđeni materijali prate dizajn plaže Banj, istaknuo je Lasinović i dodao da će na tom dijelu biti za 40 metara produžena riva kao priprema za buduću sportsku lučicu Pekovac.  

Gradonačelnik Županović je posebno naglasio da će se u sklopu projekta šetnice osigurati i sva potrebna infrastruktura i priključci za tu lučicu. 

Govoreći o tim projektima koji se nadovezuju na plažu Banj  gradonačelnik je zaključio kako Šibenik mijenja u pozitivnom smislu svoj izgled i kako se , što je davna želja građana, uređuje taj do sada zapušteni i neugledni, ali atraktvni dio  grada. Podsjetio je na pozitivne učinke plaže Banj na razvoj turizma u Šibeniku primijetivši kako je uređenje te gradske plaže sigurno pridonijelo tomu što se u starom dijelu grada otvara sve više hostela i što se sve više ljudi počinje baviti iznajamljivanjem apartmana. Iznio je i podatak da je ove godine broj noćenja u gradu porastao za 27 posto. Najavio je i da će uskoro konačno biti očišćen teren bivšeg TEF -a koji će biti stavljen u funkciju razvoja grada. 

Na pitanje vijećnika Ante Gaćine što će biti s nekadašnjom vilom koja se nalazi iznad buduće šetnice odgovorio je kako bi to treba biti hotel ili hostel s restoranom o čemu je već razgovarao s zainteresiranim ulagačima, ali to će se riješavati  izvan projekta uređenja šetnice.   
 

Iz kategorije: Vijesti