Datum objave: 12. Studeni 2012

USKOK "obrađuje" čak 350 liječnika - ministar najavio uhićenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji pod istragom čak 350 liječnika opće prakse i najavio da se pored danas privedenih čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal u idućim danima mogu očekivati brojna uhićenja diljem Hrvatske, prenosimo s tportal.

 

Akcije prema liječnicima ići će sukcesivno i u etapama, kako se ne bi urušio zdravstveni sustav, no svi će doći na red', najavio je Ostojić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Splitu. Brojka liječnika pod istragom opasno se približila desetini ukupnog broja liječnika opće prakse u Hrvatskoj, kojih je između četiri i pol i pet tisuća. Sumnja se da su primali mito kako bi propisivali lijekove ludbreške tvrtke, inače podružnice njemačkog 'Dermapharma'.

O početku akcije ministra je u ponedjeljak ujutro izvijestio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a pred novinarima je Ostojić nastojao širiti dobre vibracije.

 

"Ovo je dobar dan za cijelo hrvatsko društvo jer smo ukazali da je borba protiv korupcije naš nacionalni interes, ne samo u zdravstvu nego i u svim ostalim sustavima. Korupcija je posljednjih godina postala društveno prihvatljivo ponašanje i zbog toga smo u izvještajima Transparency Internationala prije četiri godine dosegli najnižu moguću točku, no želim poslati jasnu poruku da se ona neće tolerirati i da se neće imati nimalo razumijevanja prema onima koji su javni interes podredili privatnom. Nanijeli su štetu golemoj većini liječnika i urušili povjerenje u zdravstveni sustav", kazao je Ostojić. Svjestan je, kaže, da u njegovom resoru postoje brojni rizici od korupcije, od odnosa između pacijenta i liječnika, preko odnosa između liječnika i farmaceutske industrije, do trgovanja potrošnim materijalom i građevinskih radova.

"Korupcija je karakterna osobina čovjeka, a ne osobina profesije. Akcije poput ove su dokaz da se radi o raširenoj pojavi, ali na koncu će nas dovesti do Hrvatske kao potpuno uređenog društva bez korupcije', uvjeren je Ostojić. Upitan sumnja li da u hrvatskom zdravstvu i nakon današnje akcije ima korupcije, odgovorio je da je 'još ima u hrvatskom društvu".

 

"Od početka mandata ukinuli smo privatne monopole i zaustavili odlijevanje javnog novca u privatne džepove, ukazali smo na nevjerojatne razlike u cijenama ugradbenog materijala poput umjetnih kukova ili leća i zbog toga uveli objedinjenu nabavu. Samo na zaustavljanju kupnje 'muzejskih aparata', dakle onih koji su stari i do pet godina, uštedjeli smo 100 milijuna kuna. Takvim natječajima pokušavalo se nekim tvrtkama doslovno isprazniti skladišta", kazao je Ostojić.

U svojoj liječničkoj praksi, tvrdi, nije se izravno susreo s ponudama za mito, no svjestan je da o takvoj praksi u zdravstvu 'postoje brojne priče'. Odbio je komentirati informacije da su današnja uhićenja rezultat upozorenja koje je uputila novinarka Nataša Škaričić, a nije želio ni iznositi daljnje podatke o akciji jer se radi o uskočkom predmetu.

 

"Paradoksalno je da se akcija nazvala Hipokrat jer bi liječnici morali poštovati visoke profesionalne standarde iz Hipokratove zakletve i donositi svoj sud neovisno o bilo čijim interesima', kazao je ministar. Objavio je i da se Ministarstvo zdravlja ne nalazi među onima koji su 'probili' ovogodišnji proračun, već da je uspjelo uštedjeti preko 200 milijuna kuna koje je transferiralo u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, piše tportal.
 

Iz kategorije: Vijesti