Datum objave: 11. Studeni 2012

UPRIZORENJE POVIJESTI: Pavle I. Šubić u Skradinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnjim uprizorenjem povijesnog događaja kada je ban Pavao Šubić Skradinu dao status slobodnog grada, u organizaciji Turističke zajednice Grada Skradina  završeno je u Skradinu obilježavanje 700. obljetnice od smrti tog hrvatskog bana. Članovi  dramskog studija Virko, u srednjovjekovnim kostimima iz doba Šubića prikazali su kako je nekoliko predstavnika skradinskih velikaški obitelj  na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće došlo kod bana Pavla I. Šubića, koji je inače imao svoje rezidencije u Skradinu i na obližnjem Bribiru, i zatražio od njega da Skradin proglasi slobodnim gradom što je on i napravio, ali je to naplatio raznim nametima. 

To uprozorenje je, kako je najavio scenarist i moderator, redatelj Sergej Mioč, uvod u  rekonstrukciju niza drugih događaja iz srednjovjekovnog Skradina i  Bribira o kojima "Virko" priprema posebnu predstavu, a bit će  prikazana u proljeće 2013. Na poticaj Turističke  zajednice  Grada Skradina trebali bi od sljedeće godine, dva puta godišnje, u proljeće i jesen, biti organizirani  sedmodnevni sajmovi u Skradinu po uzoru na one iz srednjeg vijeka, a Mioč je pozvao Skradinjane da  za ta događanja pripreme i originalne kostime i u njima prošetaju Skradinom.  Smisao je prikazati važnost koju je Skradin kao slobodni grad i urbano središte imao u srednjem vijeku kao i njegov značaj  u hrvatskoj povijest, ali i sadašnjost.

U sklopu obilježavanja u Skradinu je održan i međunarodni  simpozij o temi "Šubići u Srednjem vijeku". 

 

Pavao I. Šubić bio je ban Hrvatske i gospodar Bosne. Njegova je moć je bila tolika da je kovao  vlastiti novac, imao je  nekoliko dvorova, primjerice Bribir i Skradin. Bio je  toliko moćan da je utemeljio  franjevački samostan u Skradinu i na Bribirskoj glavici, oko crkve sv. Marije, koja je ujedno i grobnica moćne velikaške obitelji Šubići.  Pavao je držao titulu knez Bribira od kojeg je preuzeo ime, Bribirski.
 

Iz kategorije: Vijesti