Datum objave: 10. Studeni 2012

INOVA:Tajvanci i Šibenčanin Ante Krvavica među prvonagrađenima

Diana Ferić
Diana Ferić

Podjelom brojnih medalja i nagrada za inovacije završena je danas u Šibeniku "Inova 2012 ", međunarodni sajam inovacija. Zemlja rekorder po osvojenim medaljama i priznanjima je Tajwan s 33 medalje. Oni su i dobitnici jednih od glavnih nagrada za svoj pametni bežični ruter za spajanje na Internet  koji je i komercijalni proizvod te za niz drugih inovacija. Nagrađeni su i inovatori iz Rusije, Kazahstana, Irana,  Rumunjske i Bosne i Hercegovine. Među hrvatskim inovatorima  briljirao je Šibenčanin Ante Krvavica koji je  nagrađen za svoj solarni zračni kolektor, a  jednu od glavnih nagrada dobio je autorski tim Žiljak  koji je izumio dualni modni dizajn tekstila i kože. 

"Do inovacije je došlo u sklopu znanstvenog projekta na kojem radimo već nekoliko godina. U ovom slučaju riječ je o zaštiti vojnih uniformi na način da dvostrukim dizajnom jedno vidite golim okom na dnevnom svjetlu, a drugo uz pomoć infracrvenih zraka. Budući da je ovakav dizajn nemoguće krivotvoriti, lako se može kroz snajper ili nadzornim kamerama otkriti ima li ubačenih u nekoj postrojbi", objasnila je Jana Žiljak Vujić, koja je autorica inovacije zajedno s Vilkom Žiljkom, Ivanom Stanimirović Žiljak te Klaudiom Papom.Dvostruki dizajn ovog autorskog tima do sada je već bio primijenjen, ali na papiru, poput raznih diploma, te na slikarskom platnu, no sada je prvi put osmišljen za kožu i tekstil.

Uz to podijeljene su brojne druge nagrade i priznanja, uz ostalo, i za mlade inovatore popis kojih očekujemo na službenoj stranici Hrvatskog saveza inovatora.

Šibensko društvo inovatora "Faust Vrančić" dobilo je priznanje za uspješno organiziranje ove izložbe.  Dvije najveće nagrade ove manifestacije, Grand prix “Budi uzor” te Nagrada “Nikola Tesla”, pripale su autorskom timu sa zagrebačkog Grafičkog fakulteta koji je osmislio dvostruki modni dizajn tekstila i kože.

-

Izložba INOVA 2012. je međunarodni sajam inovacija, novih proizvoda i inovacija mladih, te se u tom kontekstu predstavlja na nizu velikih međunarodnih smotri inovacija i okuplja veliki broj izlagača iz zemlje i inozemstva. INOVA 2012. Riječ je  o važnoj gospodarskoj manifestaciji koja je kroz zajednički nastup i udruživanje s izložbom  "Budi uzor"' potaknula regionalni razvitak inovatorstva i orijentaciju prema inovativnom poduzetništvu mladih - učenika i studenata.

Iz kategorije: Vijesti