Datum objave: 09. Studeni 2012

INOVA 2012:Upoznajte niz inovatora i "otkačenih" inovacija

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako tražite novog profesora Baltazara ili neki sličan lik pronaći će te ga licem i djelom na šibenskoj međunarodnoj izložbi inovacija "INOVA 2012" koja se održava do sutra, 10. studenog u Tehničkoj školi. Riječ je o  Matijasu Imreškoviću, osječkom izumitelju koji svoje inovacije i izume predstavlja za toj smotri na štandu osječkih inovatora, a samo neki od njegovih izuma koji privlače pažnju su: automat za tuširanje hladnom maglom, mobilni uređaj za uništavanje narkotika, uređaj za proizvodnju sira i sigurnosni jastuk protiv krađe na plaži i raspršivač za izbacivanje granula za uništavanje ličinki komaraca. Svi su, kako kaže, primjenjivi u praksi. On kao izumitelj isključivo živi od svojih izuma, a sveukupno ima 13 zvanja. Intrigantan je upravo uređaj za uništavanje uskaldištenih narkotika koje policija oduzme dilerima i drugim kriminalcima, koji je zakamufliran u običnom autobusu u kojem se te tvari uništavaju bez ostataka što bi policiji bilo dragocjeno. 

O haljini izrađenoj  prema dimenzijama Angeline Jolly i to od omota bombona već smo pisali. Njezina autorica, samostalna inovatorica industrijskog  dizajna iz Tuzle Suada Kuloglija kaže da je cijeli dan oblijeću posjetitelji koji se zanimaju za tu neobičnu haljinu. Sva je rađena ručno, a  Suada je svojim rukama za njezino "tkanje" umatala papiriće bombona, njih 11 000.  Suada je na sličan način napravila i haljinu namijenjenu  britanskoj  princezi Catherini Middleton  koja je inače prodana u dobrotvorne svrhe. Kaže da joj za jednu haljinu od omota bombona, na kojoj se radi sve ručno treba 15 dana stalnog rada.

Na sajmu "INOVA 2012" možete promijeniti svoj stav o kalendarima i deprimirajućem učinku koji na nas ostavljaju.  Inovator Ivica Marin predstavlja novi kalendar na kojem se dani ne broje odozgo prema dolje, pa kad dođemo do 31. prosinca upadamo u depresiju, nego odozdo prema gore, na isti način na koji, kako kaže on, raste sve u prirodi. On  je izumitelj i posebnih simbola za brojeve i kalendara s takvim brojevima koji nam pruža šansu da se drukčije, s uvažavanjem, odnosimo prema svakom danu u godini koji je neponovljivi dio naših života , a te je brojeve, kao stilizirane boule, aplicirao i na šibensku kapu. Autor je i  stola za stolni tenis s rupama koji služi za vježbanje udaraca.  Riječ je o čovjeku koji je kreirao i posebni hrvatski šah koji također predstavlja na ovoj izložbi. 

No nisu tu samo frikovi. Izložene su i različite inovacije koje poboljšavaju neke proizvodne i tehnološke procese  ali i svakodnevni život  u što spada takozvana pametna, eko kuća s obnovljivim izvorima energije koju je osmislio 16 - godišnji učenik škole "Ruđer Bošković" u Zagrebu Tomislav Habazin uz pomoć mentora Damira Milete, potom  džepni uređaj za bežično priključenje na Internet koji su kreirali inovatori iz Tajvana ili pak inovativni sustav za korištenje solarne energije za grijanje prostorija Šibenčanina Ante Krvavice.  Tu su i informacije o komercijalnim izumima kao što su cipele s nadograđujućom potpeticom ili brodske štipaljke za rublje! A za sve domaćice koje bi željele raditi više psolova odjednom srednja škola "Ruđer  Bošković" iz Zagreba izumila je rukavicu  s daljinskim upravljanjem  u djelotvornost koje se možete i sami uvjeriti.

Iz kategorije: Vijesti