Datum objave: 09. Studeni 2012

Međunarodni skup o Pavlu Šubiću u Skradinu

Diana Ferić
Diana Ferić

"Skradin i Hrvatsku u doba bana Pavla Šubića" naziv je međunarodnog znanstvenog skupa koji je danas počeo u Skradinu i trajat će do nedjelje kada će biti organizirano zanimljivo događanje - bit će rekonstruiran  povijesni događaja kada ban Pavao dodjeljuje gradu Skradinu status slobodnog grada.

Na znanstvenom skupu sudjeluju znastvenici iz Hrvatske i Mađarske, a među temama koje obrađuju je i Bribir i organizacija Bribirske županije u vrijeme dominacije Šubića te srednjovjekovi Skradin. Zanimljiv je da je Pavao I. nakon što je posato ban za svoju glavnu rezidenciju izbrao Skradin. Povremeno je boravio i u Bribiru gdje je dao izgraditi najreprezentativniji srednjovjekovni građevinski kompleks  u Bribiru - franjevački samostan s crkvom Sv. Marije u koju je bio i sahranjen. Bribir je, kao što je poznato, imao posebno značenje za pripadnike roda Šubića, kako je u svom izlaganju istaknula d Kosjenka Laszlo Klemar. 

Međunarodni skup  se održava se pod visokim pokroviteljstvom HAZU-a, a sponzori su NP Krka, Grad Skradin, Hrvatska turistička zajednica, TZ Grada Skradina i Šibensko - kninska županija.

Iz kategorije: Vijesti