Datum objave: 08. Studeni 2012

Od "gadgeta" do Angelinine haljine od omota bombona

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni sajam inovacija, novih proizvoda i inovacija mladih "Inova 2012" otvoren je danas u Šibeniku u prostoru Tehničke škole. Na njemu je  predstavljeno 320 inovatora i inovacija  iz Hrvatske i inozemstva,  a među najbrojnijima su upravo one iz Tajvana.  Zastupljene su, uz ostalo, i inovacije iz Rusije, Rumunjske Irana, Egipta. Malezije, Kazahstana i drugih zemalja.

Sudionike te značajne međunarodne smotre pozdravili su Franko Vidović, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika  u ime domaćina i pokrovitelja, Grada Šibenika te šibensko - kninski župan Goran Pauk i predsjednik Gospodarske komore Šibensko - kninske županije Petar Škender koji su, uz ostalo, izrazili zadovoljstvo što se jedna takva manifestacija održava  upravo u Šibeniku. Organizatori su Hrvatski savez inovatora, Društvo inovatora "Faust Vrančić" Šibenik   kojemu je domaćinstvo pripalo upravo zbog uspješnog dugogodišnjeg rada te Savez inovatora Primorsko- goranske županije  i Savez inovatora Zagreb, a pokrovitelji su Ministarstvo poduzetništva i obrta, Grad Šibenik i Šibensko - kninska županija. Direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri HGK Tajana Kesić Šapić  istaknula je  kako  inovatorima nije potrebna deklarativna već stvarna potpora kako bi svoje inovacije mogli komercijalizirati. 

Na izložbi se mogu vidjeti različite inovacije od onih tehničkih i najnovijih inovacija iz svijeta informatike do neobičnog stola za stolni tenis i haljine napravljene od 11 000 komada omota od bombona, inače replika haljine Angeline Jolly koja je napravljena  upravo po njezinim proporcijama.  Njezina autorica je  samostalna inovatorica industrijskog  dizajna iz Tuzle Suada Kuloglija, koja je napravila i haljinu  namijenjenu  britanskoj  princezi Catherini Middleton  koja je inače prodana u dobrotvorne svrhe.  

Društvo inovatora "Faust Vrančić" predstavlja  se s tri inovacije i to s mini vjetroelektranom Srednjoškolskog centra iz Knina, sustavom "Nebesko oko" za satelite tvrtke „Freeport“ i njezinog vlasnika Borisa Belamarića te inovativnim sustavom za korištenje solarne energije za grijanje prostorija Šibenčanina Ante Krvavice ta međunarodna izložba inovacija bit će otvorena za posjetitelje do subote u 13 sati kada će biti proglašene najbolje ovogodišnje inovacije. 

Propust je organizatora što čelne ljude Grada Šibenika  i Županije, kao domaćine,  nisu organizirano proveli kroz izložbu i upoznali ih s predstavnicima zemalja  izlagača kako bi im se i osobno zahvalili na dolasku u Šibenik. Župan je sa suradnicima uglavnom razgledao sve štandove, a od predstavnika  Grada Šibenika u obilasku smo zatekli jedino Petra Mišuru, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo.

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971. godine redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u Republici Hrvatskoj, a do sada je okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.

Iz kategorije: Vijesti