Datum objave: 06. Studeni 2012

Počela restauracija vrijednog gotičkog portala u blizini Kalelarge

Diana Ferić
Diana Ferić

Započela je obnova gotičkog portala iz 16. stoljeća koji se nalazi u užem središtu Šibenika, na gradskoj palači u Vodičkoj ulici (nedaleko od Ulice kralja Tomislava ili Kalelarge). Taj vrijedni arhitektonski detalj, jedan od mnogobrojnih u  šibenskoj povijesnoj gradskoj jezgri, uvršten je na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture. Njegovu obnovu i spas od daljnjeg propadanja su potakli članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, šibenske udruge građana koja je osnovana s ciljem djelotvornije brige o šibenskim, a time i nacionalnim i svjetskim kulturnim vrednotama. 

Restauratori predvođeni Silvijem Pranjićem, konzervatorom kamene plastike liceniranim od Ministarstva kulture, s pripremnim radovima na gotičkom portalu su započeli u ponedjeljak ujutro, 5. studenog 2012. godine. Radove je odobrilo Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Šibeniku, koji će i nadzirati proces restauracije , a treba bi biti objavljen za 35 dana. 

 

Društvo Juraj Dalmatinac je projekt obnove portala iz 16. stoljeća kandidiralo na ovogodišnjem natječaju Zaklade Adris kojom se nastoji poticati hrvatska znanost, umjetnost i razni projekti u kulturi.  Šibenskom projektu, koji se našao među 684 prijava za novčanu potporu, odobrena je donacija od 52 tisuće kuna, koliko restauracija i košta.
"Odobrenom restauracijom i konzervacijom će se otkloniti oštećenja na kamenu i štetne naslage, izrazito veliki dio štetnih soli koje dugoročno nagrizaju kamen, kao i štetni sloj crne prljavštine. Previđeni projekt će znatno doprinijeti očuvanju i prezentaciji vrijednog arhitektonskog detalja kamene plastike na pročelju gradske kuće, kao segment sveukupne kulturno povijesne baštine grada Šibenika",  ističe Marko Menđušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Šibeniku pri Ministarstvu kultue, Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Portal je izradio nepoznati autor tijekom 16. stoljeća, a stilski ga se svrstava u cvjetnu gotiku. Kako ističu restauratori, razlikuje se od drugih šibenskih gotičkih portala svojom visinom, te je elegantniji i izduženiji. Cijeli portal je uokviren polu stupovima s flankirajućim fijalama i sedlastim lûkom. Stupovi su izrađeni u rapskoj breći,a ostatak portala u bijelome vapnencu. Polustupovi završavaju cvjetnim kapitelima iznad kojih su fijale. Dovratnici i unutrašnji lûk su ukrašeni s vrpcom od tordiranim užeta. Nadvratnik je ukrašen vegetabilnim ornamentom u obliku, naizmjeničnog, položenog slova es. U luneti je bareljef s prikazom dvaju paževa koji pridržavaju plašt s kacigom. Na vrhu kacige je pelikan (ili labud). Na središtu se nalazi željezni klin koji je nekad podržavao nestali plemićki grb-štit. Na tjemenu unutrašnjog luka je akroterij u obliku hrastovog žira – deatljno stručnjaci opisuju današnji izgled portala koji će biti restauriran u 11 faza.  

Podsjetimo, Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac  djeluje na volonterskoj osnovi kroz osmišljavanje, poticanje i promicanje projekata očuvanja kulturne baštine Šibenika i njene valorizacije, a trenutno broji preko 300 članova, ističe u priopćenju za javnost Hrvoje Zekanović, predsjednik tog društva.                            

 

Iz kategorije: Vijesti