Datum objave: 02. Studeni 2012

Gradonačelnik Županović primio antifašiste u povodu 3. studenog

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko – kninske županije - predsjednika Krstu Lambašu, tajnika Slavka Matića i članove Zoru Čeko, Duju Benata i Branka Milaka primili su danas  gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović i njegov zamjenik Petar Baranović u povodu sjećanja na 3. studenog 1944. godine kada je Šibenik oslobođen od fašističke okupacije, objavljeno je na službenim stranicama grada Šibenika. 

 

Gradonačelnik je podsjetio kako se svi važni datumi šibenske povijesti ne smiju zaboraviti već ih se treba , prije svega radi naraštaja koji dolaze, sjećati.

Članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko – kninske županije kazali su kako se antifašizam u Hrvatskoj još uvijek ne cijeni dovoljno kao važan dio povijesti.  Istaknuli su kako se partizani nisu borili samo za oslobođenje od okupatora, već su se zalagali i za uspostavu države.  da nije bilo tako, Dalmacija bi danas bila Italija, što treba naglašavati.  Šibenik je dao veliki doprinos antifašističkom pokretu i važno je da mu se odredi ispravno mjesto u modernoj hrvatskoj povijesti.


Na sutrašnji dan, prije točno 68 godina, Šibenik je oslobođen od fašističke okupacije. Slobodarski i ponosan grad, prednjačio je tijekom Drugog svjetskog rata u narodnooslobodilačkoj borbi i pružanju otpora fašističkim okupatorima i njihovim slugama u nastojanjima da zagospodare ovim dijelom hrvatske zemlje, stoji na službenim stranicama Grada Šibenika.



FOTO: www.sibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti