Datum objave: 02. Studeni 2012

BUJANJE BIROKRACIJE: U Gradu 20 službenika više u tri i pol godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Ured šibensko - kninskog župana opovrgnuo je podatke Instituta za financije RH da se od 2007. godine do 2012.  godine za 220 posto povećao broj zaposlenih u županijskoj upravi Šibensko - kninske županije, po čemu je ona, kako je objavio taj institut u svojoj analizi, na drugom mjestu u Hrvatskoj. Institut barata s podatkom da je u Šibensko - kninskoj županijskoj upravi 2007. godine radilo 75 zaposlenika, a da ih je na kraju 2011. bilo čak 241 dok su nam iz Ureda župana stigli posve drukčiji podaci - u 2007. godinu imali su 46 službenika i namještenika, a sada ih je 72, s tim da je među njima i 20 djelatnika Ureda  koje su, po zakonu, morali preuzeti od državne uprave što bi trebalo značiti da je u proteklih 5 godina zaposleno 6 novih radnika i to, kako kažu, zbog povećanog obima posla. "Prema zakonu imamo pravo do 20 posto županijskog proračuna izdvajati za plaće zaposlenika. To u našem slučaju znači oko 10,7 milijuna kuna, a nama na plaće danas odlazi 600 000 kuna manje od tog limita. Osim toga, lani smo za 10 posto smanjili plaće županijskim dužnosnicima i 5 posto zaposlenicima koji se financiraju iz županijskog proračuna", objašnjava Novica Ljubičić, pročelnik Ureda župana. 

U gradskoj upravi Šibenik, prema podacima koje smo dobili iz Ureda gradonačelnika, danas radi 37 službenika i namještenika više nego početkom 2007. godine. Ima ih ukupno 84, znači gotovo dvostruko više. U taj broj također su uključeni zaposlenici Ureda za prostorno uređenje koje je Grad Šibenik, po sili zakona, preuzeo 2008. godine od državne uprave.  

U gradskoj upravi objašnjavaju da je broj zaposlenih povećan zbog povećanog obima posla i novih poslova, zamjena i preuzimanja zaposlenika zbog reorganizacije no jedna se stvar ipak ne navodi - da se broj zaposlenih u gradskoj upravi povećava i nakon smjena gradske vlasti jer oni koji pobjede pozapošljavaju po upravnim odjelima svoje ljude, a oni koje oni, kao "podobniji", zamjene najčešće, ostaju raditi u gradskoj upravi. Aktualna gradska vlast je od početka mandata do danas zaposlila 20 - tak novih službenika i namještenika!

Budući da je u Šibensko - kninskoj županiji od početka na vlasti HDZ ta je pojava u županijskoj upravi  znatno manje izražena pa je i manje povećanje broja zaposlenih. 

FOTO: Arhiva

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti