Datum objave: 31. Listopad 2012

Dr.sc. Jadran Kale vodi tečaj izrade primošenske čipke u Primoštenu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog očuvanja tradicije  izrade primoštenske čipke i njezine promocije Općine Primošten, na poticaj Muzeja Grada Šibenika, organizira tečaj izrade čipke te je pozvala sve zainteersirane da se prijave najkasnije do petka, 2. studenog. Tečaj čipke je odobren na redovitom godišnjem natječaju Ministarstva kulture. Organizira  ga Muzej Grada Šibenika, a vodit će  etnolog dr.sc. Jadran Kale.

Primoštenska čipka je 2009. godine proglašena nematerijalnim kulturnih dobrom, a  uvrštena je u izložbu pod nazivom “Pohvala ruci – čipkarstvo u Hrvatskoj” koja je  sredinom rujna otvorena u Etnografskom muzeju u zagrebu.  
U Primoštenu i Rogoznici lokalni oblik 'reticelle' svakako je jedna od autohtonih tradicija Čipkanje je u prošlosti bio vrlo važan dio kulture i običaja na području od Primoštena do Trogira.

Tečajevi čipkanja održavali su se U Austro-ugarskoj početkom 20. stoljeća, zatim kraljevski tečajevi 30-ih godina prošlog stoljeća te federativni tečajevi 1947. godine.  
Načelnik Primoštena Stipe Petrina odlučio pratiti program obnavljanja čipkarstva koji je prošao na natječaju Ministarstva kulture i prenijeti ovo bogatstvo i na nove generacije, kažu u toj općini. 

-- 

Iz kategorije: Vijesti